Jean-Claude Juncker: Când eram tânăr, m-am îndrăgostit de cultura română și am admirat curajul poporului român. România va celebra Centenarul, va fi o sărbătoare europeană

17 septembrie 2018, 20:29

Declarații Jean-Claude Juncker:

– Am dorit să vă spun câți de mulțumiți suntem și încântați să fim invitați de prietenul meu drag Klaus Iohannis în această clădire frumoasă. Și sunt recunoscător că suntem primiți ca și oaspeți regali în această țară. România nu este doar o țară frumoasă pentru cei care o guvernează, pentru că, chiar și atunci când eram tânăr, m-am îndrăgostit de cultura română, de literatura română și de departe admiram curajul, de-a lungul istoriei, de care poporul român a dat dovadă, ceea ce face din această republică o națiune minunată. Și este încăun motiv pentru care România nu este o țară neutră, din punctul meu de vedere. Luxemburgheza este una dintre limbile la nivel mondial. Dar nimeni nu știe această limbă, însă Klaus Iohannis o știe, putem să vorbim luxemburgheza împreună. Va veni ziua când această limbă va fi adoptată de către fiecare din statele prezente în această seară, la gală.

– Sunt mândru că în anul 2005, în anul președinției Luxemburgului a Consiliului Uniunii Europene, eu fiind președintele Consiliului, am lucrat la aderarea României și Bulgariei. A fost o zi minunată ziua aderării, mă bucuram și țipam alături de România și Bulgaria și m-am bucurat pentru ele toată viața mea. a semnat tratatul de aderare. Acea zi a fost ziua în care fiecare european a observat, cu inima deschisă și cu recunoștință, munca de la dictatură la democrație în sfârșit a avut loc datorită curajului popoarelor acestor două țări. A fost ziua reconcilierii între istoria europeană și geografia europeană. N-a fost prima zi în care România a dovedit lumii că înțelege principiile democrației și libertății.

– peste câteva luni, România va celebra Centenarul Marii Uniri. Acest element nu va fi doar un moment de celebrare pentru poporul acestei țări, va fi o sărbătoare europeană. De aceea mă bucur să fiu în seara asta alături de d-voastră, alături de prietenii noștri americani, cu care avem o anumită relație tensionată, de care am și menționat, m-am întâlnit în iulie cu președintele american și în sfârșit am fost de acord că nu putem uita niciodată că relația transatlantică a fost una extrem de puternică și reprezintă succesul istoriei postbelice și un element de stabilitate al relațiilor noastre internaționale.

– CE acordă un puternic sprijin Inițiativei celor Trei Mări. Noi credem că acest proces și în special partea de conectivitate și interconectivitate este foarte importantă. Dacă vom putea să creăm interconectivitatea, nu doar de la sud la nord, dar și de la est la vest – schițăm viitorul pentru viitoarea generație, care merită implicarea și efortul nostru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite