Jazzul, sărbătorit la ONU printr-un concert All-Star, transmis în întreaga lume. Beneficiile jazz-ului asupra sănătății

Ziua Internațională a Jazz-ului
Ziua Internațională a Jazz-ului
30 aprilie 2022, 09:41

Global All-Star 2022 este o declaraţie în sprijinul păcii, a vindecării și unității.

Cu Herbie Hancock în calitate de gazdă și director artistic și John Beasley în calitate de director muzical, programul va prezenta potențialul extraordinar al jazz-ului ca mediu de colaborare pașnică și dialog constructiv.

Printre artiștii participanți se numără vocaliștii Shemekia Copeland, José James, Youn Sun Nah (Republica Coreea), Gregory Porter, Alune Wade (Senegal) și Lizz Wright; pianiștii Joey Alexander (Indonezia), Helio Alves (Brazilia), Laurent de Wilde (Franța), Hiromi (Japonia), Ray Lema (Republica Democratică Congo) și Tarek Yamani (Liban); baterii Terri Lyne Carrington și Brian Blade; basiștii James Genus, Marcus Miller și Linda May Han Oh (Australia); saxofoniștii Ravi Coltrane, David Sanborn și Erena Terakubo (Japonia); chitaristul Mark Whitfield și trompeștii Randy Brecker și Jeremy Pelt, printre alții. Ansamblului global se vor alătura și armonicistul Grégoire Maret (Elveția), harpistul Edmar Castañeda (Colombia), percuționistul Pedrito Martínez (Cuba) și clarinetistul Kinan Azmeh (Siria).

Concertul va fi transmis în întreaga lume (30 aprilie, ora 23:00 CET) pe site-ul UNESCO, YouTube, Facebook, jazzday.com, UN Web TV și posturile Departamentului de Stat al SUA.

Directorul general UNESCO, Audrey Azoulay: Jazz-ul transmite un mesaj universal la dialog, înțelegere reciprocă și respect. Întrucât lumea este afectată de multiple crize și conflicte, această zi internațională evidențiază cât de mult pot contribui muzica și cultura la pace.

Pianistul Herbie Hancock, gazda All-Star 2022: Cu conflicte și diviziuni în multe părți ale lumii, sper că, prin limbajul universal al jazz-ului, sărbătoarea noastră din acest an să inspire oamenii, să-i vindece, să-i facă să spere și să lucreze împreună pentru a promova pacea.

Sfidând orice definiţie, jazzul se exprimă în multe limbi şi a devenit o forţă unificatoare pentru adepţii lui, indiferent de rasă, religie, origine etnică sau naţională. Mult timp considerată o muzică de bar şi de dans, jazzul a devenit o formă de artă internaţională, care evoluează continuu, traversând globul, inspirându-se din muzica ţărilor şi regiunilor pe care le străbate. Desemnat de cel de-al 100-lea Congres al Statelor Unite drept „o comoară naţională americană rară şi valoroasă”, jazzul acţionează ca o forţă unificatoare, care sparge barierele şi creează oportunităţi pentru înţelegere reciprocă şi toleranţă, scrie jazzyday.com.

În ţara noastră, între marii artişti ai jazzului se numără: Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Arthur Balogh, Lucian Ban, Liviu Butoi, Garbis Dedeian, Damian Drăghici, Vlaicu Golcea, Eugen Gondi, Imre Alexandru, Mihai Iordache, Alex Man, Elena Mindru, Pedro Negrescu, Richard Oschanitzky, Anca Parghel, Sorin Romanescu, Harry Tavitian, Paul Weiner.

Beneficiile jazz-ului asupra sănătății

Muzica jazz poate aduce o alinare naturală pentru minte și corp, spun experții. Se pare că ascultarea acesteia are un efect asupra tipului de unde cerebrale pe care le produci, ce pot fi stimulate sau relaxante. Mai mult, s-a dovedit că jazz-ul te ajută să te concentrezi, te motivează, îmbunătățește productivitatea la locul de muncă și reduce oboseala resimțită după un antrenament de forță.

În plus, te scapă de stres, care este rădăcina multor probleme de sănătate. Studiile mai arată că dacă asculți jazz după un accident vascular cerebral, memoria verbală, puterea de concentrare și starea de spirit sunt îmbunătățite. De asemenea, poate scădea tensiunea arterială determinând dilatarea vaselor de sânge cu până la 30%.

Un alt beneficiu este faptul că audiția acestui tip de compoziție timp de 30 de minute crește nivelul imunoglobulinei, care e localizată în mucoasa corpului și acționează ca un anticorp. Efectul asupra nivelurilor de IgA continuă încă jumătate de oră după ce piesa a încetat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite