Japonia își dublează cheltuielile pentru apărare. Este cea mai mai mare investiție în forțele armate pe care o face după al doilea război mondial

12 ianuarie 2023, 20:21

Japonia va cumpăra rachete capabile să lovească China, în cazul unui conflict, potrivit proiectului de apărare al guvernului nipon. Potrivit analiștilor politici, guvernul de la Tokio vrea să fie pregătit pentru o eventuală escaladare a tensiunilor regionale, în condițiile în care China și Coreea de Nord efectuează exerciții militare tot mai agresive.

Oficialii americani au salutat decizia guvernului nipon, mai ales că Japonia este unul dintre aliații strategici ai Statelor Unite în regiunea Asia-Pacific.

Statele Unite vor trimite în arhipelagul nipon o nouă unitate a Marinei Militare, care are misiunea de culegere de informații și care poate trage rachete împotriva navelor militare inamice. Analiștii subliniază că SUA transmit un mesaj puternic Chinei, care și-a intensificat acțiunile militare în strâmtoarea Taiwan.

De asemenea, premierul nipon Fumio Kishida a semnat miercuri la Londra un acord de cooperare militară cu omologul său britanic, Rishi Sunak. Documentul le permite, printre altele, celor două state să desfășoare forțe militare pe teritoriul țării partenere.

Cu o zi înainte, premierul Japoniei a încheiat un acord similar cu șefa guvernului italian, Giorgia Meloni.

În acest timp, forțele militare ale Taiwanului au efectuat manevre pentru respingerea unui eventual desant aerian. Așa-zisele trupe inamice au ajuns la bordul elicopterelor pe teritoriul Taiwanului, în timp ce forțele de apărare au ripostat cu vehicule blindate și elicoptere de atac. La începutul acestei săptămâni, ministrul Apărării de la Taipei a anunțat că a detectat 57 de avioane chineze în apropierea insulei în decurs de 24 de ore.

CITIȚI ȘI:

SUA şi Japonia salută ”alinierea lor strategică” în faţa Chinei

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite