Japonia, salvată de cartonașe! Este prima echipă din istorie calificată în optimi la CM de Fotbal, datorită clasamentului Fair Play

28 iunie 2018, 20:01

Senegalezii erau la egalitate de puncte și de golaveraj cu niponii, la finalul meciurilor din grupa H. Columbia a învins joi Senegal cu 1-0, iar Japonia a  fost învinsă de Polonia cu 1-0. Cu toate acestea, Japonia s-a calificat, totuși, în optimi, datorită criteriului cartonașelor introdus anul acesta la Campionatul Mondial: ei primiseră 4 cartonașe galbene, în timp ce senegalezii au fost avertizați de 6 ori.

(w620) Clasamentu

 

Polonia era deja eliminată de la Mondial înainte de meci și nu avea nicio șansă de calificare. A învins Japonia cu 1-0, prin Bednarek, în minutul 60.  În celălalt meci, Columbia conducea Senegalul cu 1-0, iar la acest scor Japonia era calificată, așa că,  în ultimele 10 minute, jucătorii niponi doar au pasat în propria jumătate de teren, în huiduielile suporterilor.

 

Criteriile de departajare la CM 2018 în grupe, potrivit regulamentului FIFA, sunt, în ordine:

– Numărul total de puncte

– Golaverajul

– Numărul mai mare de goluri marcate

– Rezultatele directe

– Numărul de goluri marcate în grupă de către echipele în cauză

Numărul mai mare de puncte obținute în clasamentul fair play. Acest clasament se calculează astfel:

* cartonaşe galbene: minus un punct
*  cartonaşe roşii din cumul de galbene: minus 3 puncte
*  direct cartonaş roşu: minus 4 puncte
* cartonaş galben, urmat de un cartonaş roşu direct: minus 5 puncte

–  Tragerea la sorți.

 

Până la ediția din 2018 a lipsit criteriul cartonașelor, iar în cazuri de egalitate absolută, departajarea în grupe se făcea prin simpla tragere la sorți.

De două ori în istorie s-a întâmplat ca ierarhiile din grupe la Campionatul Mondial să fie stabilite prin tragere la sorți. Prima dată a fost în 1970,  pentru a se stabili câștigătoarea grupei dintre Mexic și URSS, iar a doua oară  în 1990, pentru a le departaja pe Olanda și Irlanda, locurile 2 și 3. Irlanda a jucat apoi  în optimi cu selecționata României, pe care a învins-o la loviturile de la 11 metri.

 

Iată cum arată regulamentul de departajare din grupe din 2018, față de cel din 2014:

(w300) Departajar (w300) Departajar

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite