JAPONIA | Toyota prezintă scuze, la patru ani după sinuciderea unui angajat care era hărţuit

Gigantul nipon al automobilelor Toyota a prezentat scuze şi a ajuns la un acord amiabil cu familia unui angajat care s-a sinucis în 2017 după ce a fost victima unei hărţuiri, transmis Kyodo şi AFP.

07 Iunie 2021, 12:22 (actualizat 07 Iunie 2021, 13:30) Știrile TVR |
Toyota / FOTO: shutterstock.com

Sinuciderea inginerului de 28 de ani a fost consecinţa problemelor psihologice rezultate în urma hărţuirii sale de către un superior direct, a stabilit în 2019 un organism regional al Ministerului japonez al muncii.

Toyota a încheiat pe 7 aprilie a.c. un acord amiabil cu familia tânărului. Valoarea compensaţiei nu a fost dezvăluită.

Inginerul, al cărui nume nu a fost făcut public, lucra pentru Toyota de un an şi jumătate, atunci când s-a sinucis, în octombrie 2017. Superiorul lui i-ar fi spus între altele că "ar fi mai bine să moară", au relatat media nipone.

Toyota a menţionat că responsabilul în cauză a fost sancţionat, fără a face alte precizări.

Directorul grupului, Akio Toyoda, a fost recent în vizită la familia victimei pentru a prezenta scuze şi a explica măsurile luate pentru a evita repetarea dramei, a declarat pentru AFP avocatul părinţilor, Yoshihide Tachino.

"Simţim şi acum în inimă durerea celor întâmplate fiului nostru mult-iubit", a transmis familia lui, într-un comunicat.

La rândul ei, Toyota a prezentat "cele mai sincere condoleanţe" pentru moartea "tragică" a inginerului, adăugând că "se roagă pentru odihna sufletului său", într-un comunicat publicat luni.

"Tratăm cu cea mai mare seriozitate faptul că s-a pierdut preţioasa viaţă a unui angajat", a asigurat grupul, afirmând că au fost "aplicate măsuri pentru a evita repetarea unui asemenea accident tragic".

Japonia rămâne cunoscută pentru condiţiile dure de muncă şi numărul ridicat de decese din cauza epuizării, a amintit avocatul familiei, potrivit căruia numărul de plângeri pentru hărţuire la locul de muncă este în creştere.

Avocatul a mai notat că faptul în sine că o companie de renume cum este Toyota a recunoscut hărţuirea este "simbolic" şi ar putea contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă din arhipelagul nipon, unde rata sinuciderilor este cea mai ridicată din ţările G7.

Problema surmenării la muncă a devenit mai mediatizată în Japonia după sinuciderea, în 2015, a unei angajate a societăţii de publicitate Dentsu, atribuită orelor suplimentare excesive.

 

 

 

sursa agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI