Japonezii comemorează 74 de ani de la primul atac nuclear din istorie. Locuitorii din Hiroshima cer ca Japonia să ratifice Tratatul privind interzicerea armelor nucleare

Japonezii comemorează astăzi 74 de ani de la atacul cu bomba atomică asupra orașului Hiroshima, primul atac nuclear din istorie. Bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki au ucis peste 200 de mii de persoane și au avut efecte mulți ani după dezastru. Au precipitat capitularea Japoniei la 15 august 1945 și încheierea celui de Al Doilea Război Mondial.

06 August 2019, 10:15 (actualizat 06 August 2019, 10:38) |
Comemorare în Parcul Memorialul Păcii din Hiroshima / FOTO: www.belfasttelegraph.co.uk
Comemorare în Parcul Memorialul Păcii din Hiroshima
Hiroshima, 6 august 1945
Atacul nuclear de la Hiroshima, 6 august 1945

Pe 6 august 1945, americanii au lansat primul atac atomic din istorie împotriva civililor. Bomba a explodat la ora locală 8.15 minute și un întreg oraş, Hiroshima, a dispărut de pe hartă. Peste 140 de mii de oameni au murit la Hiroshima. Trei zile mai târziu o soartă similară avea și orasul Nagasaki.

(w500) Hiroshima,

La comemorarea a 74 de ani de la dezastru, oraşul Hiroshima, a cerut ca Japonia să semneze Tratatul ONU privind interzicerea armelor nucleare.

Locuitorii oraşului, reuniţi în Parcul Memorialul Păcii, s-au rugat marţi în tăcere, au aprins lumânări şi au depus coroane de flori în memoria celor care au fost ucişi de bomba aruncată în dimineaţa zilei de 6 august 1945 de un avion american, relatează AFP, preluată de Agerpres. La ceremonie a participat și premierul japonez, Shinzo Abe.

Primarul oraşului Hiroshima, Kazumi Matsui, a cerut ca ţara sa să ratifice Tratatul privind interzicerea armelor nucleare, aprobat în iulie 2017 de 122 de ţări, semnat de atunci de mai mult de jumătate din acestea, dar respins de toate puterile nucleare: ''Solicit guvernului singurei ţări care are experienţa armei nucleare în timp de război să răspundă cererii hibakusha (persoanele expuse bombei) să ratifice Tratatul privind interzicerea armelor nucleare. [...] Le cer liderilor japonezi să demonstreze pacifismul înscris în Constituţia noastră, făcând acest pas către o lume fără arme nucleare.''

Primarul oraşului Hiroshima i-a invitat pe liderii din întreaga lume să vină în oraşul său pentru a vedea Memorialul Păcii cu propriii lor ochi.

Papa Francisc urmează să efectueze o vizită anul acesta.

Ameninţarea nucleară a revenit în atenţie în aceeaşi zi în Asia, cu o nouă lansare de ''proiectile neidentificate'' de către Coreea de Nord, deţinătoare a armei atomice, notează Agerpres.

SUA şi Rusia s-au retras din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), un acord emblematic pentru sfârşitul Războiului Rece şi care vizează rachetele cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 km.

Premierul japonez a reiterat marţi promisiunea de a servi drept ''punte'' între ţările deţinătoare de armă atomică şi cei care nu deţin o astfel de armă, pentru a scăpa lumea de această ameninţare. "Cu ajutorul ambelor părţi, îi voi încuraja cu răbdare la dialog şi sunt hotărât să conduc eforturile internaţionale în această direcţie", a subliniat el.

(w380) Atacul nuc

Bomba de la Hiroshima a provocat în ziua în care a fost lansată şi în săptămânile următoare 140.000 de morţi. Trei zile mai târziu, o a doua bombă atomică americană a lovit oraşul Nagasaki, provocând moartea a circa 74.000 de persoane la faţa locului şi, ulterior, ca efect al radiaţiilor. La 15 august 1945, Japonia şi-a anunţat capitularea.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 10°C
IASI 3°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 11°C 16°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI