Japonezii au comemorat 10 ani de la triplul dezastru de la Fukushima: cutremur, tsunami, accident nuclear

11 martie 2021, 17:08

Încă de la răsăritul soarelui, japonezii au ieșit pentru a aduce un omagiu familiilor, prietenilor sau simplilor concetățeni morți în dezastrul de acum 10 ani. Pe fondul pandemiei, evenimentele comemorative de amploare au fost anulate și înlocuite cu momente private. Doar la Tokio a avut loc o ceremonie în cadru restrâns, în prezența împăratului și a primului ministru.

Pe 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 pe Richter, cel mai mare înregistrat vreodată, zguduia estul Japoniei. Mișcarea de pământ a generat un uriaș tsunami, iar valuri de până la 10 metri au lovit uscatul și au măturat tot ce le-a ieșit în cale. Printre structurile afectate a fost și centrala nucleară, provocând cel mai grav accident nuclear după Cernobîl. Aproape 20 de mii de oameni au murit și 2500 au fost declarați dispăruți.

În deceniul care a trecut, mare parte din zonă a fost reconstruită printr-un efort uriaș și investiții de peste 280 de miliarde de dolari. S-au refăcut drumuri, linii de cale ferată și locuințe, dar zone întregi sunt în continuare rase de pe suprafața pământului și multe comunități sunt doar o umbră a ceea ce erau acum 10 ani.

Guvernul japonez urmează să decidă ce va face cu milioanele de tone de apă contaminată depozitate la fost centrală și care își va atinge limitele de stocare în mai puțin de 2 ani. Cât despre dezafectarea reactoarelor și îndepărtarea combustibilului nuclear, aceasta este o operațiune estimată că va dura cel puțin 40 de ani și va costa multe miliarde de dolari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite