Japonezii, atrași de laserul de la Măgurele. Universitatea Osaka are un birou pe platforma celui mai puternic laser din lume

Cercetătorii japonezi sunt puternic implicaţi în proiectul celui mai tare laser din lume, la Măgurele. Universitatea Osaka, una dintre cele mai prestigioase din Japonia, şi-a deschis un birou pe platforma de lângă Bucureşti. Alături de români și de alți experţi străini, japonezii pregătesc experimente care ar putea aduce Nobelul și speră chiar să creeze materie din vid.

28 Iunie 2019, 08:29 (actualizat 28 Iunie 2019, 13:14) |
Japonezii, atrași de laserul de la Măgurele
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Profesorul Kazuo Tanaka este unul dintre cei 5 experţi japonezi care lucrează pe platforma de la Măgurele. Este chiar directorul ştiinţific al proiectului care a doborât recordul mondial, în martie, când laserul a depăşit 10 PW - cea mai mare putere din lume. De-abia aşteaptă să înceapă şi experimentele.

Prof. Kazuo Tanaka: "Mai întâi, încercăm să obţinem cu ajutorul laserului un fascicol de raze X pentru tehnicile de imagistică. Poate fi folosit pentru mamografii de rezoluţie foarte înaltă. Cu acest laser, tot ce facem este nou. Cred că este posibil să obţinem premiul Nobel".

Japonezii sunt printre cei care au gândit programul ştiinţific. Sunt implicaţi şi în pregătirea experimentelor de la Măgurele.

Acum se montează sistemul prin care fascicolul extrem de puternic de lumină laser va fi transportat în camere de testare izolate cu uşi de zeci de tone.

Pe lângă tehnici revoluţionare de tratare a cancerului sau testarea materialelor care vor fi trimise în spaţiul cosmic, experţii vor să reuşească şi ceea ce părea o utopie.

Ing. Dan Gabriel Ghiță, coordonatorul Diviziei Tehnice de la ELI-NP: "Fascicolul vine din acea zonă, din camera laser (…) Trece exact pe unde suntem noi şi merge să întâlnească fascicolul Gamma unde se vor desfăşura experimente combinate Gamma plus laser, pentru acele experimente care au ca scop crearea materiei în vid".

Acad. prof. dr. Nicolae Victor Zamfir: "După modelele făcute de cercetătorii japonezi, s-ar putea să reușim chiar să obținem materie din vid. Ar însemna chiar premiul Nobel".

Universitatea Osaka din Japonia, cu o experiență de 50 de ani în domeniul laserelor, chiar şi-a deschis un birou permanent pe platforma de la Măgurele.

Hitoshi Noda, ambasadorul Japoniei în România: "Sunt sigur că această colaborare va fi promotor puternic al relaţiei din România şi Japonia".

Un comitet internaţional va decide ce experimente vor fi făcute de la începutul anului viitor cu cel mai puternic laser din lume.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 24°C 19°C
CLUJ 19°C 15°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 20°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI