Izolarea la domiciliu, cu mari eforturi. Primarii se bazează pe vigilența vecinilor, pentru că nu primesc liste de la DSP cu cei întorși acasă

Izolarea la domiciliu a celor care se întorc în țară din vestul Europei este în unele cazuri o misiune imposibilă. Într-o comună buzoiană, primarul și membrii Comitetului local pentru situații de urgență verifică zilnic persoanele care au declarat pe proprie răspundere că vor respecta măsura impusă de pandemia de coronavirus. Și în Gorj, mulți primari s-au transformat în adevărați detectivi. Unii dintre oameni refuză să spună de unde vin, punând astfel în pericol întreaga comunitate. Premierul cere Ministerului de Interne să intervină.

18 Martie 2020, 21:19 (actualizat 18 Martie 2020, 21:28) |
Izolarea la domiciliu se face cu mari eforturi
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ionuț s-a întors din Anglia în urmă cu două zile. A anunțat la primărie și acum este nevoit să nu iasă din curte. Familia lui Ionuț respectă aceleași condiții.

În comuna buzoiană Cislău, 23 de persoane au venit din țări europene unde au lucrat temporar. Alte 32 de persoane, rude sau prieteni care au intrat în contact cu cei întorși sunt și ele izolate la domiciliu. Sarcină grea pentru primar să-i identifice și apoi să-i țină departe de restul comunității!

Primarul este nemulțumit că reprezentanții DSP nu trimit liste cu cei care intră în comună, pentru a-i fi mai ușor să-i urmărească.

În lipsa comunicării oficiale, autoritățile comunei spun că se bazează pe vigilența vecinilor care sună să-i reclame pe cei ce ies din curte.

Pentru nerespectarea măsurii de izolare la domiciliu, autoritățile au amendat 4 persoane din Buzău, CA Rosetti și Lipia, cu câte 20 de mii de lei.

Și în Gorj, în localitatea Negomir, un bărbat care a ajuns recent din Italia a fost luat de medici și dus într-un centru de carantină, după ce primarul a aflat că bărbatul s-a întors.

Edilul încearcă să convingă oamenii întorși în țară să recunoască de unde vin și să stea izolați sau în carantină pentru două săptămâni.

Situația nu e singulară. Sunt mulți edili care au început să facă propriile investigații și să caute acasă oamenii întorși peste noapte din Italia.

Premierul Ludovic Orban a cerut ministrului de Interne să pregătească o reglementare care să prevadă ca primăriile să se impună în reglementările privitoare la izolarea la domiciliu.

Premierul consideră că și medicii de familie trebuie susținuți și implicați mai mult în cazurile de izolați la domiciliu, pentru că ei cunosc foarte bine comunitățile locale și oamenii pe care îi au în grijă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 9°C
CLUJ 4°C 6°C
CONSTANTA 9°C 10°C
CRAIOVA 8°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI