Izolarea și carantina sunt din nou legale. Peste 10.000 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate în perioada de vid legislativ

Legea carantinei e de astăzi în vigoare. Premierul şi ministrul Sănătăţii le-au transmis şefilor DSP măsurile pe care trebuie să le ia în cazul persoanelor infectate. Guvernul a anunţat că vin două săptămâni dificile şi le-a cerut medicilor să se detaşeze voluntar acolo unde este nevoie de ei.

21 Iulie 2020, 21:42 Știrile TVR |
Izolarea și carantina sunt din nou legale
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Prima și cea mai importantă sarcină trasată de premier direcțiilor de sănătate publică este chemarea obligatorie pentru reevaluare medicală a pacienților externați la cerere din spital fără a fi vindecați și a celor care au fost confirmați cu COVID-19, dar au refuzat internarea.

În ultimele săptămâni, peste o mie de bolnavi contaminați s-au externat la cerere şi aproape 3.700 de români diagnosticaţi nu au fost internaţi în spitale, împrăștiind astfel virusul.

De acum, toate persoanele testate pozitiv cu noul coronavirus vor fi internate cel puțin 48 de ore, prin decizie a DSP. Tot prin decizie a DSP, la recomandarea medicului, vor urma un tratament în spital. Însă, aceste hotărâri pot fi contestate în instanță.

Pacienții care necesită terapie intensivă vor fi transferați în spitalele COVID mai puțin aglomerate.

Angajații din Sănătate vor fi detașați fară acordul lor sau al conducătorului spitalului acolo unde va fi nevoie: la direcțiile de sănătate publică, în spitale sau la serviciile de ambulanță, cu spor de 50% și diurnă.

Medicii de familie vor urmări evoluția pacienților izolați la domiciliu și vor fi cooptați în desfășurarea anchetelor epidemiologice.

De altfel, angajații și specialiștii direcțiilor de sănătate publică vor fi obligați să urgenteze aceste anchete și să le încheie în cel mult 24 de ore.

Centrele de diagnostic au obligația să prezinte separat lista noilor infectați față de lista persoanelor retestate. Prioritate la testare vor avea persoanele evaluate în baza protocolului stabilit de autorități.

Noua lege reintroduce și carantina pentru persoanele care revin în Romania din zone considerate de risc epidemiologic ridicat.

Timp de aproape o lună, autoritățile nu au avut o bază legală prin care să oblige persoanele infectate să se izoleze sau să rămână internate. Peste 10.000 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate în această perioadă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 6°C 5°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 4°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI