Ivermectina, un medicament de uz veterinar, a născut controverse în lumea medicală

27 ianuarie 2021, 19:31

Ivermectina, un medicament de uz veterinar aprobat acum 40 de ani, utilizat, de obicei, pentru deparazitare şi tratamentul scabiei, a fost prezentat de unii drept leac miraculos pentru Covid.

Medicul român de peste Ocean, Ion Alexie, spune că a avut efecte benefice la 98 la sută dintre pacienţii săi, după ce, din 14 ianuarie, Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite a permis utilizarea lui şi în afara studiilor. Acolo, medicamentul este aprobat pentru folosirea la oameni, dar nu pentru COVID.

În România, ivermectina nu este aprobată pentru uzul uman. Veterinarul e obligat să elibereze medicamentul doar pe reţetă, după ce consultă animalul, iar produsele de la animalele tratate nu trebuie consumate o perioadă.

Vânzările au urcat după vestea că tratamentul pare să ajute împotriva COVID. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară avertizează că utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane. Iar veterinarii care încalcă legea riscă sancţiuni.

Studiile începute în alte ţări pe oameni dau speranţe. „Front Line COVID-19 Critical Care Alliance”, o asociaţie a medicilor de terapie intensivă a ajuns la concluzia că ivermectina slăbeşte evoluţia bolii şi ajută vindecarea formelor uşoare sau medii de Covid. Iar la formele grave, ar reduce mortalitatea. Experţii avertizează însă că e nevoie de teste suplimentare.

În România, nu poate fi administrat, în lipsa studiilor şi aprobărilor.

Ministerul Sănătăţii a cerut o opinie despre ivermectină de la Agenţia Naţională a Medicamentului.

În România sunt 42 de produse cu ivermectină pentru uz veterinar. Pentru oameni sunt aprobate doar creme cu substanţa descoperită în 1975.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite