Iurta modernă, o locuință economică și practică. Costul unei construcții este de 25.000 de euro

O soluție economică pentru maghiarii care vor să scape de costurile ridicate la întreținere și energie este cortul. Dar nu orice fel de cort, ci unul confecționat după modelul iurtelor mongole, o construcție care a devenit atractivă pentru tot mai mulți oameni. Potrivit estimărilor, în Ungaria sunt aproape o mie de astfel de corturi pentru locuit, iar cererea este tot mai mare.

02 Octombrie 2022, 11:57 (actualizat 02 Octombrie 2022, 12:18) Știrile TVR |

Un cort construit din lemn, învelit cu folie specială termică și impermeabilă. Este iurta modernă, care seamănă doar pe exterior cu corturile populațiilor nomade din Asia Centrală. Ideea unei astfel de locuințe i-a venit unui tehnician din Budapesta, care și-a dat seama că pentru a construi o casă, chiar și de lemn, l-ar costa prea mult.

David Zih, proprietar de iurtă: Odată ce iurta este este gata, va avea jumătate din prețul unei construcții normale din lemn. Am primit o estimare în primăvară, iar în toamnă prețul a crescut cu 30%, așa că iurta este clar mai ieftină, mult mai ieftină decât ar fi costat o casăde lemn. În privința costurilor cu energia, chiar și noile prețuri vor fi mult mai bune decât cele pentru un apartament cu chirie.

Costul construirii unei iurte este de aproape 25.000 de euro, adică un sfert din cât ar costa o casa din lemn, spune proprietarul acestui cort modern.

O iurtă cu sistem de încălzire, geamuri termopan și tot confortul poate avea o suprafață de 80 de metri pătrați. Un spațiu suficient pentru o familie.

Mihaly Pogany, proprietar de iurtă: Aceasta este o iurtă medie, singurul aspect special este că fundația nu e de lemn, ci de ciment. Are încălzire prin pardoseală, dar în rest este o iurtă tradițională cu pereți de lemn și vârf rotund.

Iurtele sunt mai ieftin de încălzit și de întreținut, așa că sunt mii de cereri, iar producătorul acestor corturi are comenzi până la mijlocul anului viitor.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI