Ce presupune instituirea legii marțiale în teritoriile anexate ilegal de Rusia. Crește nivelul de alertă și la Moscova

20 octombrie 2022, 10:34

În Rusia, nu este folosită sintagma ”lege marțială”, ci se vorbește despre stare de război. Legea marțială ar presupune și ca o persoană poate fi oprită pe stradă  de un militar rus și dacă nu îndeplinește un anume ordin, poate fi executată, dar lucrurile nu stau așa în regiunile ucrainene anexate. De aceea este folosită noțiunea de ”stare de război” prin care se permite mobilizarea întregii economii locale spre industria de război pentru a face față contraofensive ucrainene. Rușii au dat asigurări că nimic nu se va schimba deocamdată pentru populația civilă.

Rușilor le este teamă de o reușită a contraofensivei ucrainene în Herson așa cum s-a întâmplat în Harkov și de aceea evacuează 60.000 de persoane din regiune. Herson se află pe partea dreaptă a râului Nipru, iar Rusia vrea să stabilească o frontieră naturală și de aceea accelerează evacuarea populației.

Vladimir Putin a deschis, miercuri, discuția în legătură cu nivelurile de alertă care se poate aplica în Rusia. Se vorbește despre patru niveluri: cel mai ridicat este starea de război – acea lege care s-a instituit în cele patru regiuni anexate ilegal. Ca un cordon sanitar în jurul acestor regiuni, sunt cele 8 zone de la granița cu Ucraina unde se instituie nivelul de alertă mediu. Aici se pot institui restricții de circulație, pot fi rechiziționate mașinile și trimise pe front, iar oamenii pot fi puși la muncă, de exemplu să sape tranșee.

Sub acesta se situează nivelul ”întărit” de alertă care se aplică în Moscova, în districtul federal sudic și central.

În celelalte regiuni ale Federației Ruse, Siberia, Extremul Orient, Caucazul de Nord, rămâne un nivel de alertă de bază.

Primarul Moscovei a încercat să liniștească spiritele și a spus că aceste niveluri de alertă presupun doar un control și o pază mai strictă la anumite obiective de infrastructură energetică și de transport.

Kremlinul a declarat că Rusia nu intenționează să închidă nici granițele și nici misiunile sale diplomatice din Occident.

Vladimir Putin a cerut miercuri guvernului să constituie un consiliu special de coordonare sub conducerea premierului Mihail Mişustin, care să colaboreze cu regiunile ruse în vederea sporirii efortului militar pe frontul din Ucraina. Acest consiliu va pregăti treptat trecerea economiei ruse de la viața pașnică la viața de război. În caz de ridicare a nivelului de alertă, acest consiliu poate decide ca toată industria să fie mobilizată pentru războiul din Ucraina. În acest scenariu, toate medicamentele, alimentele, uniformele etc ar fi redirecționate către front.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri introducerea legii marțiale în cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia, relatează și The Guardian.

Legea marțială în cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova susține că le-a anexat intră în vigoare astăzi, potrivit decretului publicat miercuri de serviciul de presă al Kremlinului, care a fost semnat de președintele rus Putin, relatează CNN

Națiunile occidentale au denunțat anexările ilegale ale regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk la Rusia deoarece încalcă dreptul internațional și au promis să nu le recunoască drept teritoriu rusesc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite