Iulia Joja, expert în securitate: Putem să stăm acum ceva mai liniștiți că SUA se vor menține lider în ajutorul Ucrainei și în regiune, inclusiv vizavi de România. Anticipăm mai multă presiune să facem mai mult

Americanii au ales, însă pentru rezultatele finale e nevoie de numărarea tuturor voturilor. În acest moment, republicanilor le lipsesc 2 posturi pentru a câștiga Senatul și 7 pentru a conduce în Camera Reprezentanților. Trimisul special al Știrilor TVR în Statele Unite, Ramona Avramescu, a prezentat datele momentului în principalul Telejurnal. Explicații suplimentare privind semnificația acestor rezultate pentru România și pentru regiunea noastră a adus Iulia Joja, expert în securitate și profesor la Georgetown University. "În ceea ce privește așteptările administrației Biden vizavi de România, ca și vizavi de celelalte state europene, putem să anticipăm din partea administrației și din partea Capitoliului (...) mai multă presiune pe România, și pe alte state, precum Germania, precum Franța, să facă mai mult, să contribuie mai mult", a atras atenția Iulia Joja.

10 Noiembrie 2022, 21:24 (actualizat 10 Noiembrie 2022, 23:21) Știrile TVR |

Mai sunt sute de mii de voturi de numărat în Arizona și Nevada și toate previziunile spun că nu vom avea rezultate decât peste câteva zile. În plus, în Georgia va exista un al doilea tur în luna decembrie.

În acest vârtej de analize și incertitudini, politica externă a Statelor Unite și relațiile cu partenerii săi au lipsit aproape cu desăvârșire, a ținut să remarce Ramona Avramescu.

"Am fost și eu de partea celor care au fost îngrijorați, însă acum sunt ceva mai liniștită", a ținut să sublinieze Iulia Joja, invitata Ramonei Avramescu.

"Pe de o parte, într-adevăr, (...) în ceea ce privește politica externă în aceste alegeri, ea nu a jucat un rol principal, când ne gândim la Ucraina și la regiune am avut mesaje din partea politicienilor și de extremă - 'nu vrem să ajutăm Ucraina', și de 'vrem să ajutăm' și nu a prea contat în ceea ce privește alegătorii. Dar, într-adevăr, avem o problemă cu Partidul Republican, care este scindat și îngrijorarea până acum a fost între, pe de o parte, izolaționiștii trumpiști, și pe de altă parte Reagan-iții sau tradiționalii republicani. Până acum, în ceea ce privește Ucraina, e important de știut faptul că susținerea principală și banii principali au venit împinși nu de Partidul Democrat, aici, la Capitoliu, ci de Partidul Republican, de cei tradiționali, și atunci frica a fost că ei vor fi minoritari în cadrul Partidului Republican, în Camera Reprezentanților", a explicat Iulia Joja.

"Însă, așa cum arată lucrurile, acest lucru nu va avea loc. Putem să stăm acum ceva mai liniștiți că Ucraina va beneficia în continuare de acest ajutor financiar și mai ales militar, că Statele Unite se vor menține drept lider în ajutorul Ucrainei și de fapt și în regiune, inclusiv vizavi de România, și practic am văzut cu aceste alegeri că americanii, cei care votează, au dat dreptul și au lăsat de fapt administrația și pe Biden în condițiile în care avem, un sistem prezidențial să decidă în ceea ce privește Ucraina și Biden și administrația lui probabil se vor menține pe aceeași linie de susținere și în următoarele luni", a adăugat ea.

"În ceea ce privește (...) republicanii într-adevăr tradiționali, de la Reagan încoace, administrațiile republicane sunt un pic mai agresive și un pic mai solidare cu statele din Europa centrală și de est. În administrația Trump, am văzut de fapt un amestec prin cei care îl ajutau pe el pe politică externă - am văzut o susținere mult mai crescută față de administrațiile Obama în ceea ce privește România, dar această relație amplificată de parteneriat strategic s-a menținut acum în administrația Biden și vedem asta cu rezultate de fapt de la lună la lună, inclusiv în ceea ce privește planul și ajutorul pentru reactoarele nucleare de la Cernavodă. Statele Unite tocmai au aprobat un împrumut sau un grant, de fapt, de 3 miliarde de dolari, ăsta este un lucru nemaipomenit, și este o continuitate de la proiectul pe care îl avem din timpul administrației Trump. Deci în ceea ce privește Parteneriatul strategic între Statele Unite și România, sunt destul de încrezătoare că lucrurile vor merge la fel de bine și în continuare", a adăugat Iulia Joja.

"Însă, în ceea ce privește așteptările administrației Biden vizavi de România, ca și vizavi de celelalte state europene, putem să anticipăm din partea administrației și din partea Capitoliului (...) mai multă presiune pe România, și pe alte state, precum Germania, precum Franța, să facă mai mult, să contribuie mai mult, pentru că, într-adevăr, justificat, o să crească vocile aici care or să spună 'OK, Statele Unite sunt lideri, în parteneriatele strategice, în ajutorul pentru Ucraina, mai ales pe spațiul militar și al securității, dar europenii trebuie să vină din urmă și să ajute mai mult pentru că, până la urmă, e o problemă de securitate europeană'", a conchis expertul.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI