Iubire dincolo de moarte. În curtea Mănăstirii Franciscane, a fost descoperit un mormânt dublu din Evul Mediu. Două persoane au fost înhumate ținându-se de mână

16 februarie 2022, 07:42

Mormântul a fost descoperit în 2013, în timpul unor săpături în curtea mănăstirii.

Viorica Rusu-Bolindeț – arheolog: Au fost așezați unul lângă altul, au fost descoperiți mână în mână și uitându-se unul către altul. Mormântul datează dintr-o perioadă cuprinsă între 1450 și 1550. După analizele antropologice, s-a stabilit că cei doi ar fi avut o vârstă în jur de 30 de ani deci erau tineri.

Moartea bărbatului a survenit în urma unor traumatisme. Femeia, cel mai probabil, a suferit un atac cerebral sau un infarct, la aflarea veștii că iubirea vieții ei s-a stins.

Viorica Rusu-Bolindeț – arheolog: Bănuim că ar fi trebuit să fie soț, dacă erau numai iubiți, poate că ar fi fost mai dificil să fie înmormântați în curtea Mănăstirii Dominicane. Erau anumite precepte religioase, anumite reguli de urmat.

Orban Szabolcs-preot franciscan: Cred că acest mormânt arată că viața nu se termină când ajungem în mormânt, ci este o viață și după mormânt

Specialiștii spun că o astfel de descoperire este extrem de rară, iar povestea a făcut înconjurul lumii.

Geanina Simion-șef secție marketing cultural, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei: Este o poveste senzațională, care la vremea ei, prin 2013, când a fost scoasă la iveală. a făcut multă vâlvă atât pe plan național cât și pe plan internațional.

Descoperirea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și povestea impresionantă a clujenilor de altădată au fost transpuse într-o expoziție care poate fi vizitată gratuit până pe 28 februarie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite