CORESPONDENȚĂ ITALIA

Italienii învață limba română! Una dintre cele mai cunoscute catedre se află la Padova

Limba română i-a cucerit pe italieni, aşa că tot mai mulţi aleg să o studieze la universităţile din Peninsulă. Una dintre cele mai cunoscute catedre se află la Padova, acolo unde a filmat Alberta Forgiarini, corespondentul TVR în Italia.

24 Iunie 2022, 11:58 (actualizat 24 Iunie 2022, 15:24) Știrile TVR |

Aici, tinerii pasionaţi de română învaţă despre scriitorii noştri, dar descoperă şi bucătăria românească şi muzica aflată în topuri.

Muzica românească se aude în aulele Universităţii din Padova, unde cursurile nu sunt doar despre gramatică şi literatură.

Ascult mult rap românesc, precum Puya şi Grasu XXL, dar ascult mult şi Irina Rimes, sunt fanul ei”, ne-a spus Giovanni Cappella - student limba română la Universitatea din Padova.

Giovanni este medic pediatru, pasionat de limbi străine, iar acum studiază româna. Ce părere au prietenii lui italieni?

Îmi spun ceva ce mă enervează foarte tare: nu e nevoie să o înveţi, oricum ei ştiu italiana. Pe mine mă enervează asta, pentru că nu e corect, e normal să înveţi limba celuilalt, ca formă de respect. Mi-a fost foarte utilă când m-am ocupat de vaccinările copiilor, ca să pot vorbi cu mamele, mai ales şi să le liniştesc, poate să spun şi câteva fraze, să le explic mai bine situaţia”, a explicat. Giovanni Cappella - student limba română la Universitatea din Padova

Sara are un iubit român şi asta a făcut-o să aleagă limba noastră la facultate.

”Am început, mai întâi, să urmez cursul de literatură și mi-au plăcut foarte mult primii doi autori pe care i-am făcut, Blaga și Barbu. Îmi place să vorbesc limba română. Pentru că vreau să vorbesc cu bunicile prietenului meu. Mâncarea mea preferată: găluştele. Sunt foarte fixată pe mâncare, pentru că vorbesc cu viitorii socri, deci știu să spun "eu vreau usturoi, vreau salată cu roșii", fraze foarte simple”, Sara Lorenzon - studentă limba română la Universitatea din Padova.

Şi pentru Silvia, limba română este o pasiune, dar şi un avantaj în găsirea unui loc de muncă după absolvire:

”M-am îndrăgostit complet de limbă, efectiv îmi place să o ascult și am zis că mi-ar plăcea să o învăț, așadar am decis să urmez acest curs de limba română la Universitate. Tatăl meu lucrează la Garda Financiară și au nevoie de traducători de română, rusă, și mi-ar plăcea să fac așa ceva”, Silvia Speranza - studentă limba română la Universitatea din Padova.

Dintre cei aproape 30 de studenţi care urmează acum cursurile de literatură şi de limbă română la Padova, cei mai mulţi sunt tineri români, care au crescut în Italia şi vor să îşi cunoască mai bine cultura, remarcă Alberta Forgiarini, corespondentul TVR în Italia.

Este şi cazul Andrei:

”Am vorbit în casă numai o română colocvială, să zicem, și nu mă simțeam destul de pregatită să fac o conversație în română și la un nivel mai înalt, mai formal, să zicem”, Andra Pelea - studentă limba română la Universitatea din Padova.

Profesori români, la Padova

La Universitatea din Padova, limba română se predă de 90 de ani. Acum, la catedră sunt doi profesori români. Cursurile cuprind noţiuni de cultură şi civilizaţie, îmbinate cu teatru şi muzică.

Pentru că nu toţi cunosc lucruri despre România, le arăt, de exemplu, de la cum e un bibelou la ce înţelegem noi prin prăjituri, la mici, legat de muzică, aproape tot timpul când facem anumite structuri, dacă îmi aduc aminte un vers dintr-un cântec, ascultăm cântecul respectiv”, a decarat, reporterului TVR, Iulia Cosma - lector dr. limba română la Universitatea din Padova.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI