Dificultăţile cu care se confruntă băncile italiene nu reprezintă o criză acută iar acestea ar trebui să înceteze să ceară fonduri publice pentru a-şi rezolva problemele. Potrivit preşedintelui Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, problemele băncilor trebuie să fie rezolvate de bănci, fără a recurge la bani publici.
O corespondenţă de la Lucian Pîrvoiu.
Italia cere Comisiei Europene aprobarea pentru a putea sprijini băncile cu probleme. Potrivit prevederilor UE, acordarea de ajutoare de stat pentru bănci este permisă numai în circumstanţe speciale, când apar turbulenţe majore la nivelul economiei.
Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogroupului, a admis că există probleme cu creditele neperformante din băncile italiene, dar aceasta nu este nicio noutate. Întrebat despre posibilitatea unei noi plase de siguranţă pentru sectorul bancar european, Dijsselbloem a declarat că se opune unor noi cereri din partea băncilor pentru sprijin de stat.
În condiţiile în care băncile italiene au în portofolii credite neperformante în valoare de aproximativ 360 de miliarde de euro, Guvernul de la Roma a discutat cu autorităţile de reglementare soluţii pentru sprijinirea instituţiilor financiare, pe fondul scăderii acţiunilor în urma referendumului la care britanicii au votat pentru ieşirea din UE.
Banca Centrală Europeană estimează că 7,1% din creditele bancare din zona euro erau neperformante la finele lui 2015, un raport de aproape cinci ori mai mare decât cel înregistrat în SUA.