Italia va investi miliarde de euro pentru o nouă rețea de distribuție a apei. Vor fi montate contoare inteligente, iar rețeaua va fi digitalizată

5 iunie 2023, 14:12

Cantitatea de apă care se pierde anual în faza de distribuție ar putea satisface nevoile de apă a peste 43 de milioane de oameni pentru un an întreg. Asta spune Institutul Național de Statistică din Italia. 25 la sută dintre instalații au peste 50 de ani vechime, iar 60 la sută peste 30 de ani. Cele mai mari probleme sunt în sudul Italiei. În nord, companiile din regiunea Friuli, au ales să facă un acord pentru a putea investi în dezvoltarea rețelei de apă.

SALVATORE BENIGNO – preşedinte CAFC Spa: Toate cele șapte societăți din regiunea Friuli Venezia-Giulia care gestionează distribuția și furnizarea apei, s-au organizat pentru a colabora împreună și am câștigat fonduri PNRR, așadar finanțări europene, pentru a eficientiza rețeaua hidrică. Scopul este să scădem cu aproximativ 13 la sută pierderile din rețea în câțiva ani, pentru că până în 2026 tot proiectul trebuie să fie realizat.

Vor fi montate contoare inteligente, iar rețeaua va fi digitalizată, pentru a putea anticipa eventualele avarii. Îngrijorați de seceta din ultimii ani, italienii iau măsuri pentru a economisi apa, însă datele Institutului Național de Statistică arată că, în realitate, ei consumă dublu decât cred.

Prețul apei potabile în Italia este printre cele mai mici din Europa. Un metru cub costă 2 euro, în timp ce în Franța prețul este dublu. Dacă în urmă cu câțiva ani lipsa apei nu era o problemă pentru italieni, acum vor face investiții de peste 4 miliarde de euro din fonduri europene pentru a construi peste 25 de mii de km de rețele de distribuție a apei.

 

RELATARE DE LA ALBERTA FORGIARINI

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite