Italia va cere certificatul verde inclusiv la călătoriile cu autobuzul şi metroul. Cei care nu îl vor deţine vor fi pasibili de amenzi între 400 şi 1.000 de euro

Certificat digital european covid
Certificat digital european covid
3 decembrie 2021, 13:08

Noul certificat, eliberat cetăţenilor vaccinaţi cu schema completă şi celor care au trecut prin boală, va fi necesar pentru a avea acces în baruri, restaurante, săli de agrement şi clădiri publice, în timp ce rămâne în vigoare şi cel normal eliberat posesorilor unui test antigen pentru a putea merge la locul de muncă, a călători cu transportul în comun şi pentru a tranzita prin zonele comerciale.

Poliţia naţională, carabinierii şi personalul organismelor de gestionare a transportului public local vor putea cere certificatul verde călătorilor din autobuze, iar cei care nu îl vor deţine vor fi pasibili de amenzi de între 400 şi 1.000 de euro.

În restaurante şi în sălile de agrement agenţi ai poliţiei municipale vor controla noul document, menit să impulsioneze şi mai mult vaccinarea în Italia, care este de aproximativ 85% din populaţie cu schema completă şi 45,66 % cu a treia doză sau booster.

Măsurile incluse în circulară prevăd extinderea vaccinării obligatorii, care vizează în prezent lucrătorii sanitari şi forţele de securitate şi de apărare ale ţării, iar cei care vor refuza vor şi suspendaţi şi nu îşi vor mai primi salariul.

Controalele vor fi sporite mai ales în timpul sfârşitului de săptămână. Noile măsuri se adaugă celor deja în vigoare, precum purtarea obligatorie a măştilor sanitare în zonele de mare activitate comercială, mai ales în marile oraşe, în perspectiva cumpărăturilor de Crăciun.

La Roma, obligativitatea intră în vigoare de sâmbătă, astfel încât capitala se alătură altor oraşe ca Milano, Padova sau Bolonia, care au impus purtarea obligatorie a măştii în pieţele ambulante şi în zonele din centrul istoric.

Potrivit ultimelor date, numărul pacienţilor cu COVID-19 internaţi la terapie intensivă a crescut cu 22 % în ultima săptămână, în timp ce numărul contagierilor a crescut cu 25,1 %, iar celor al deceselor cu 14 %.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite