Italia este copleșită – 80.000 de migranți au ajuns în țară de la începutul anului. UE pregătește noi măsuri

4 iulie 2017, 08:49

80.000 de migranți au ajuns în Italia de la începutul anului, 10.000 dintre ei doar în ultimele zile. Au fost salvați din Mediterana și duși în centrele de primire. Numărul este în creștere față de cel înregistrat anul trecut. Situația nu mai poate continua în această manieră, a avertizat Roma.

Germania și Franța s-au arătat gata să ofere sprijin Italiei, însă detaliile sunt vagi. A fost o întâlnire a miniștrilor de Interne și a apărut ideea unui așa numit Cod de conduită pentru ONG-urile care salvează migranți în Mediterana.

Comisia Europeană promite întărirea sprijinului pentru gărzile de coastă libiene și accelerarea dispozitivului european de relocare a migranților.

„Suntem pregătiţi să suplimentăm sprijinul nostru pentru Italia, inclusiv la nivel financiar dacă este nevoie. Toate statele membre trebuie să furnizeze şi să dovedească solidaritate către Italia”, a declarat comisarul european pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos.

Roma a făcut un apel către statele membre să primească nave care salvează migranți, astfel încât să fie redusă presiunea asupra Italiei. A avertizat că în caz contrar își va închide porturile. Mai mulți diplomați europeni sunt sceptici că se va ajunge la un acord pe această temă. Președintele Comsiei Europene spune însă că Italia și Grecia nu vor fi lăsate singure în fața crizei migrației pe mare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite