Italia: Criză de forţă de muncă necalificată în agricultură

15 iunie 2020, 08:11

În curând va începe sezonul de recoltă al zecilor de hectare de culturi de pe câmpurile din peninsulă. Din cauza pandemiei, așa numitele coridoare verzi, care asigurau sezonierii la muncile câmpului, au fost închise. Unii s-au resemnat și au pus cruce recoltei, alții, cum sunt fermierii de pe valea Abruzzo din centrul Italiei, nu.

”Compania mea a plătit 4500 de euro, prin intermediul Asociaţiei fermierilor, pentru a-i aduce pe muncitorii din Maroc, legal, că să ajute la recoltare. Sunt singurii care pot face această treabă. Sunt specializaţi în ani şi ani de muncă”, spune un fermier, Modesto Angelucci.

Angelucci cultivă fenicul. La fel ca și sparanghelul, culegerea plantei nu se face oricum. Produce cam 70 de tone pe an, dar fără muncitorii sezonieri, falimentul pare iminent. Așa că prețul plătit este infim comparativ cu pierderile pe care le-ar putea suferi.

Primii muncitori din spațiul extracomunitar au sosit pe 21 mai în centrul peninsulei la bordul unor curse aeriene speciale care au respectat regula distanțării fizice. Au stat în carantină două săptămâni, iar acum sunt pe câmp.

În Italia, este nevoie de sezonieri la muncile câmpului din martie până în noiembrie. Fie că e vorba de semănat, întreținut culturile sau recoltat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite