Italia. Apeluri la responsabilitate, pe fondul relaxării măsurilor de izolare

COVID-19
COVID-19
4 mai 2020, 11:35

„Este ora responsabilităţii”, titrează Il Corriere della Sera, anunţând intrarea în faza a doua a pandemiei, sinonimă revenirii la locurile de muncă pentru 4,5 milioane de italieni, care îşi văd uzinele şi birourile redeschizându-şi porţile, dar de asemenea coabitarea cu un inamic invizibil, care a ucis aproape 30.000 de persoane în peninsulă.

Publicaţia milaneză difuzează apelul la responsabilitate lansat duminică de şeful guvernului, Giuseppe Conte, care a explicat compatrioţilor săi că „redeschiderea” ţării este „în mâinile lor”.

„Noi suntem cei care decidem dacă vrem ca ea să fie decisivă şi definitivă”, a spus Conte.

„Dacă virusul revine, se reînchide” totul, titrează La Repubblica, explicând că „de acum încolo va fi mai puţin control asupra deplasărilor individuale, asupra întâlnirilor cu cei apropiaţi şi, dimpotrivă, mai multă atenţie asupra eventualelor adunări, în stradă, în staţiile de autobuz şi în mijloacele de transport public, dar şi în parcurile care se redeschid”.

„192 de pasageri s-au îmbarcat în primul tren rapid la 07:10, care a părăsit Milano spre Napoli” şi cea mai mare parte se îndreaptă spre Sud, în Campania şi Apulia, informează ziarul.

La Stampa enunţă regulile emise de ministrul de interne, Luciana Lamorgese, potrivit căreia italienii trebuie să „rămână extrem de vigilenţi şi responsabili în această fază foarte delicată”.

„Din nefericire, urgenţa sanitară nu s-a terminat. Dar dacă continuăm să respectăm regulile în mod ordonat, putem să ne imaginăm că italienii vor regăsi progresiv noi spaţii de mişcare şi, sper, puţină seninătate şi încredere în viitor”, a adăugat ea.

În regiunile italiene, această a doua etapă începe în mod dispersat, relevă Il Sole 24 Ore.

Potrivit cotidianului economic, „regiunile nu sunt toate aliniate, fiecare din ele elaborându-şi ordonanţe pentru propriul său teritoriu, la fel ca marile oraşe, care şi-au elaborat de asemenea fiecare propriul plan pentru ieşirea din izolare”.

„Guvernul, de exemplu, cere purtarea măştilor doar în spaţiile închise, precum magazinele şi mijloacele de transport public. Dar în Lombardia şi în Veneţia ele sunt obligatorii de îndată ce fiecare îşi părăseşte domiciliul”, scrie cotidianul.

 

 

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite