Italia, spaima șoferilor din cauza regulilor stricte. Aerul condiționat în mașină, motiv de amendă, și încă una consistentă. Legea nu îi iartă nici pe cei care scot mâna sau cotul pe geamul mașinii

Șoferii din Italia care în timp ce staționează țin motorul pornit pentru a se răcori sunt buni de plată. Legea îi sancționeaza pe cei care poluează și se aplică cele mai mari amenzi din Europa. De altfel, Codul rutier în Italia, foarte strict, prevede și alte sancțiuni pentru nerespectarea conduitei la volan. Un reportaj în exclusivitate de la corespondentul nostru, Alberta Forgiarini.

03 Iulie 2022, 18:17 (actualizat 03 Iulie 2022, 21:28) Știrile TVR |

Alberta Forgiarini, corespondent TVR în Italia: "Soțul care decide, de exemplu, să își aștepte soția de la cumpărături în mașină trebuie să reziste temperaturilor caniculare. Dacă stă cu motorul pornit pentru a folosi aerul condiționat, atunci poate primi o amendă între 223 și 444 de euro".

Codul rutier în Italia prevede că, dacă mașina este oprită, atunci motorul nu poate merge cu scopul de a se folosi climatizarea. Asta pentru că se produce un consum inutil de carburant și aerul este poluat cu dioxid de carbon.

"Se moare de cald, dar oricum și temperatura ridicată este cauzată de faptul că poluăm tot mai mult și, așadar, suportăm consecințele".

"După părerea mea, ar putea să aibă dreptate. Pentru că mai ales în oraș, când este un semafor după altul, să stai cu aerul condiționat deschis, în primul rând consumi mult carburant, apoi sunt toate noxele eliberate în aer".

"Am auzit de cineva, nu îmi amintesc acum cu cât a fost amendat. Era cu o furgonetă, a lăsat motorul pornit cât a coborât să cumpere țigări, 3-4 -5 minute, iar când a ieșit, primise amendă".

Alberta Forgiarini, corespondent TVR în Italia: "Astfel de măsuri menite să prevină poluarea sunt și în alte orașe europene, însă amenzile sunt mult mai mici pentru cei care încalcă legea. În Madrid, sunt taxați cu 100 de euro, iar la Londra cu 20 de lire".

Legea italiană nu îi iartă nici pe cei care, în timp ce conduc, scot mâna sau cotul pe geamul mașinii.

Un astfel de moment de relaxare le poate aduce o amendă de până la 338 de euro.

"Lucrul ăsta îl făcea tatăl meu în anii 70, dar atunci nu avea aer condiționat. Nu, acum cu greu vezi astfel de comportamente".

Printre regulile Codului rutier din Italia se mai numără obligativitatea centurii de siguranță pentru câini și dispozitivul anti-abandon pentru copii.

Alberta Forgiarini, corespondent TVR în Italia: "Italia a devenit spaima șoferilor, fiind renumită pentru amenzile usturătoare pe care le aplică. Este țara cu cele mai multe radare fixe din Europa, peste 8.000. Anul trecut, fruntașă la încasări a fost o localitate de doar 355 de locuitori, Colle Santa Lucia, din Veneto. De pe urma celor care au depășit limita de viteză, primăria a câștigat 500 de mii de euro".

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI