Italia: Restricţii de zonă roşie din 24 decembrie până în 6 ianuarie, cu patru zile de excepție

Giuseppe Conte premierul italian
Giuseppe Conte premierul italian
19 decembrie 2020, 09:07

„Metoda zonelor a funcționat, am evitat o carantină generalizată. În următoarele câteva zile, toate regiunile ar putea ajunge în zona galbenă. Cu toate acestea, situația rămâne dificilă și în toată Europa. Și printre experții noștri există o îngrijorare puternică legată de Crăciun, când contaminările pot crește”, a declarta premierul Giuseppe Conte.

Astfel, Italia va fi, de Crăciun până la Bobotează, roșie, cu excepția zilelor de 28, 29, 30 decembrie 2020 și 4 ianuarie 2021, când va fi „portocalie”.

Guvernul a decis să introducă măsuri mai restrictive, dar dând posibilitatea vizitelor între două persoane care nu locuiesc împreună, excluzând de la restricții tinerii sub 14 ani. Decretul nu specifică vreun grad de rudenie între cele două persoane cărora le este permis să se viziteze.

„A trebuit să întărim restricțiile, a fost o decizie dureroasă”, a spus Conte.

„Slujbele se pot desfășura până la ora 22.00. Puteți primi în case până la două persoane cu care nu trăiți împreună, cu copiii lor, dacă au sub 14 ani. Este o măsură pe care am conceput-o pentru a permite acel minim de socializare potrivită acestei perioade”, a afirmat Conte.

Centrele de înfrumusețare, barurile și restaurantele vor fi închise în zilele roșii, în timp ce supermarketurile, magazinele alimentare, produsele de primă necesitate, farmaciile și parafarmaciile, saloanele de coafură și frizeriile vor rămâne deschise.

În zilele „roșii” va fi permisă „activitate fizică în apropierea casei”.

„Întreg teritoriul național va fi zonă portocalie pe 28, 29, 30 și 4 ianuarie decembrie. În aceste zile cei care locuiesc în oraşe mai mici pot călători pe o rază de 30 de kilometri faţă de locul de reşedinţă, cu excepţia capitalelor de provincie. Barurile și restaurantele rămân închise, cu excepția livrărilor la domiciliu. Magazinele vor fi deschise până la ora 21:00.

În ce privește școlile, autoritățile lucrează pentru redeschiderea acestora pe 7 ianuarie: „Am planificat o reluare a predării față în față începând cu 7 ianuarie”, a spus Conte. Școala nu este focar, „dar trebuie să lucrăm la ceea ce există în jurul școlii, începând cu transportul”.

 

Sursa: Mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite