Italia: Partidul Frații Italiei a câștigat alegerile anticipate. Giorgia Meloni ar putea deveni primul premier italian de extremă dreapta de la Benito Mussolini. Felicitări de la Budapesta și Varșovia

Giorgia Meloni, al cărei partid, Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia, FDI), s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfăşurate ieri în Italia, a revendicat conducerea următorului guvern. "Fraţii Italiei" a obţinut între 22% şi 26% din voturi, iar partenerii săi de coaliţie, Liga lui Matteo Salvini şi partidul conservator Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, au câştigat între 8,5% şi 12,5%, respectiv între 6 şi 8% din voturi. "Italienii au transmis un mesaj clar în favoarea unui guvern de dreapta condus de Fratelli d'Italia", a spus Meloni într-un discurs, la Roma.

26 Septembrie 2022, 07:24 (actualizat 26 Septembrie 2022, 15:14) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Comisia Europeană a declarat luni că se aşteaptă la o ''cooperare constructivă'' cu viitorul guvern italian.

''Comisia şi preşedinta (executivului european, Ursula von der Leyen - n.r.) lucrează cu guvernele care rezultă în urma alegerilor din ţările UE şi nu va face nicio diferenţă în acest caz. Aşteptăm o cooperare constructivă cu noile autorităţi italiene'', a anunţat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, în conferinţa de presă zilnică.

ACTUALIZARE Noul guvern de dreapta al Italiei, rezultat din alegerile de duminică, ar trebui să implementeze politici pragmatice, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Weibin. Oficialul a apreciat că Italia şi China "sunt parteneri strategici globali, iar dezvoltarea sănătoasă şi stabilă a relaţiilor bilaterale este în interesul ambelor părţi".

ACTUALIZARE Premierul Franței, Élisabeth Borne, a spus că, împreună cu președinta Comisiei Europene, va fi foarte atentă la ceea ce se întâmplă în Italia, pentru a se respecta drepturile omului, dar și dreptul la avort.

Au început și câteva proteste în Italia, a transmis corespondenta TVR, Alberta Forgiarini, pentru Telejurnal.

 

 

ACTUALIZARE Politicieni de dreapta salută victoria coaliției de extremă dreapta și a Giorgiei Meloni. Nicio reacție de la Bruxelles. Politicieni de dreapta din partidele Alternativa pentru Germania (AfD, Germania), Adunarea Naţională (RN, Franţa) şi Lege şi Justiţie (PiS, Polonia) au felicitat-o pe Giorgia Meloni pentru victoria partidului său, Fratelli d'Italia (FdI), în alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Italia. Deocamdată, nu a sosit nicio reacție de la Bruxelles.

ACTUALIZARE Rezultatele finale ale alegerilor le vom afla cel mai târziu mâine, după care va dura cel puțin 4 săptămâni până vom vedea un nou guvern în Italia, a transmis corespondenta TVR, Alberta Forgiarini. Cea mai mică prezență la vot din istorie se explică prin faptul că mulți italieni nu și-au dorit aceste alegeri anticipate. Deocamdată, nu a venit nicio reacție de la Bruxelles.

 

 

ACTUALIZARE Prezența la urne a fost cu 9 procente mai scăzută decât la precedentele alegeri, de aproape 64 la sută, a transmis corespondenta TVR în Italia, Alberta Forgiarini.  Giorgia Meloni a fost felicitată în primul rând de partidul lui Marine Le Pen din Franța, care transmite că italienii au dat o lecție de umilință Uniunii Europene. Felicitări au venit și din Polonia, din Spania și din Ungaria, de la partidele de extremă dreapta, dar și de la fiul președintelui Braziliei, care a spus că "Italia este din nou Dumnezeu, Patrie și Familie".

 

 

Majoritate la Cameră și la Senat pentru coaliția de extremă dreapta

În urma alegerilor anticipate, potrivit primelor cifre, a rezultat o majoritate de aproape 45 la sută și la Cameră, și la Senat, pentru coaliţia pe care o formează împreună cu celălalt partid eurosceptic de extremă dreaptă, Liga lui Matteo Salvini, şi cu Forza Italia, partidul conservator al lui Silvio Berlusconi. Coaliția de centru-stânga are un procent de 26, aproape 27 la sută, a transmis pentru TVR corespondenta TVR în Italia, Alberta Forgiarini. Mișcarea 5 Stele, un partid care nu a vrut să facă nicio alianță, al fostului premier Giuseppe Conte, a obținut aproape 15 la sută. Alianța fostului premier Matteo Renzi  a obținut 8 la sută.

 

 

"Dacă vom fi chemați să guvernăm această națiune o vom face pentru toți italienii, cu scopul de a uni oamenii, de a exalta ceea ce îi unește, mai degrabă decât ceea ce îi dezbină", a promis Meloni. Prin acest mesaj, a încercat să liniştească în faţa preocupărilor exprimate în ţara sa şi în străinătate, comentează AFP, preluată de Agerpres.

După Suedia, extrema dreaptă face o nouă progres spectaculos în Europa, unde pentru prima dată din 1945 un partid post-fascist se află la porţile puterii.

Rămânând în opoziţie la toate guvernele succesive de la alegerile legislative din 2018, Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia, FdI) s-au impus ca principală alternativă, trecând de la 4,3% la un sfert din voturi, potrivit primelor estimări, devenind primul partid din peninsulă.

"Italienii au transmis un mesaj clar în favoarea unui guvern de dreapta condus de Fraţii Italiei", a reacţionat Giorgia Meloni, afirmându-şi astfel ambiţia de a deveni prim-ministru.

Formaţiunea fondată la sfârşitul lui 2012 de Giorgia Meloni cu disidenţi ai berlusconismului devansează Partidului Democrat (PD, stânga) al lui Enrico Letta, care nu a reuşit să genereze un vot util pentru blocarea extremei drepte şi coboară sub pragul de 20%, într-un context de participare scăzută (64,07%, faţă de 73,86% în 2018).

Vicepreşedintele PD, Debora Seracchiani, a recunoscut "victoria dreptei conduse de Giorgia Meloni", care marchează "o seară tristă pentru ţară".

Această victorie vine la două săptămâni după ce  în Suedia a obținut victoria un bloc conservator incluzând Democraţii Suediei (SD), formaţiune rezultată din mişcarea neo-nazistă care a înregistrat un progres semnificativ, devenind cea mai mare formaţiune de dreapta în ţara nordică.

Avertisment de la Bruxelles, felicitări  de la Budapesta și Varșovia

În ceea ce a fost perceput la Roma ca un avertisment gratuit, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reamintit joi că UE dispune de "instrumente" pentru a sancţiona statele membre subminând statul de drept şi valorile sale comune.

"Italienii au oferit o lecţie de umilinţă Uniunii Europene care, prin vocea doamnei von der Leyen, a pretins să le dicteze votul", a notat pe Twitter preşedintele formaţiunii franceze Rassemblement national, Jordan Bardella.

Premierul ungar, Viktor Orban, şi omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, "oile negre" ale Bruxellesului, i-au transmis "felicitări" Giorgiei Meloni încă de duminică seară.

Viktor Orban, prin vocea directorului său politic, deputatul Balazs Orban, a adăugat acest mesaj: "Avem nevoie mai mult ca oricând de prieteni care împărtăşesc o viziune şi o abordare comune faţă de Europa". Giorgia Meloni "a arătat calea către o Europă mândră şi liberă a naţiunilor suverane", a salutat liderul partidului de extremă dreapta spaniol VOX, Santiago Abascal.

Viitorul guvern va trebui să gestioneze, în special, criza cauzată de inflaţia galopantă, Italia încovoindu-se deja sub o datorie reprezentând 150% din PIB, cea mai mare rată din zona euro după Grecia.

În această ţară cu instabilitate guvernamentală cronică, experţii sunt deja de acord asupra speranţei scurte de viaţă a coaliţiei victorioase, o căsătorie de convenienţă între trei aliaţi cu ambiţii concurente.

Admiratoare a lui Mussolini și prima femeie premier din Italia într-o coaliție de dreapta

Giorgia Meloni, admiratoare a fostului dictator Mussolini, va deveni primul premier de extremă dreapta al Italiei de la Benito Mussolini, notează BBC. Vrea să guverneze 5 ani și respinge orice sugestie conform căreia partidul său ar fi nostalgic după epoca fascistă.

Pentru Giorgia Meloni, "provocarea va fi să-şi transforme succesul electoral într-un leadership guvernamental care să poată dura, aceasta este marea necunoscută", a estimat duminică seară Lorenzo De Sio, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Luiss din Roma.

Giorgia Meloni, fără experienţă guvernamentală în afară de o scurtă perioadă la ministerul pentru tineret (2008-2011), va avea multe de făcut în gestionarea aliaţilor ei obositori şi mult mai experimentaţi: Silvio Berlusconi a fost şef de guvern de mai multe ori, iar Matteo Salvini, ministru de interne şi viceprim-ministru.

În dosarul ucrainean, Europa şi aliaţii Italiei, membră a NATO, vor analiza şi repartiţia portofoliilor între cele trei partide. Pentru că dacă Giorgia Meloni este atlantistă şi susţine sancţiunile împotriva Moscovei, Matteo Salvini li se opune, reaminteşte AFP.

Giorgia Meloni are 45 de ani și este președinta Partidului Frații Italiei, o formațiune care a obținut la alegerile din 2018 puțin peste 4% din voturi.

A fost crescută de o mama sa într-un cartier muncitoresc al Romei, după ce tatăl ei le-a abandonat.

În autobiografia ei de anul trecut, "Eu sunt Giorgia", a mărturisit că și-a găsit o nouă familie la 15 ani, când s-a alăturat unei secții de tineret a Mișcării Sociale Italiene, formațiune creată de susținătorii dictatorului fascist Benito Mussolini.

Meloni a câștigat primele alegeri locale la 21 de ani și a devenit cel mai tânăr ministru al Italiei, la 31 de ani, când a primit portofoliul Tineretului în guvernul Berlusconi din 2008.

La sfârşitul lui 2012, obosită de disensiunile care măcinau dreapta, a fondat partidul "Frații Italiei" cu dizidenți din partidul lui Berlusconi, alături de care se regăsește acum într-o coaliție de dreapta.

Într-o analiză Reuters se arată că a reușit să-și dinamizeze partidul de extremă dreapta, să câștige popularitate speculând problemele și frustrarea unor italieni nemulțumiți de viața scumpă și de anumite linii promovate de Bruxelles.

Noul Parlament italian va avea 600 de mandate, mai puține decât în actuala legislatură. Acum sunt 945 în total - deputați și senatori. Reducerea numărului de parlamentari s-a făcut în urma unui referendum.

CITEȘTE ȘI:

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 13°C 14°C
CLUJ 14°C 10°C
CONSTANTA 17°C 20°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 16°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI