Italia: Artena, orașul în care măgarii fac totul

Pare incredibil, dar totuși e adevărat. O localitate mică, situată la 50 de kilometri de Roma pare că nu a ieșit din Evul Mediu. În Artena încă se mai colectează gunoiul cu măgarii. Deșeurile sunt duse apoi, tot pe spinarea animalelor la groapa de gunoi.

08 August 2019, 09:05 (actualizat 08 August 2019, 09:13) |

E dimineață și pe străzile strâmte și întrotocheate din Artena e forfotă mare. E ora la care se colectează gunoiul. De generații, resturile menajere sunt cărate cu măgarii aici. Motivul e simplu: nicio mașină nu are voie să circule pe aici. Nici nu ar avea cum pentru că așezarea cu numai 15 mii de locuitori este construită pe o creastă de stâncă, în pantă.

Operațiunea începe în jurul orei 4 dimineață și se termină în 3 ceasuri. În jurul acestor măgari gravitează de fapt întreaga comunitate. Animalele nu sunt folosite doar la ridicarea gunoiului.

Cabalinele contribuie indirect la bunăstarea orașelului pentru că tot pe spinarea lor se aduc apa și alimentele și uneori chiar și ciment, în caz că cineva trebuie să facă vreo reparație. Revenind însă la gunoi, la Artena se colectează deșeurile selectate, în vederea reciclării.

La numai o jumătate de oră de condus, în sudul Romei, în mica localitate timpul curge după alte reguli.

Turiștii au aflat de Artena, cel mai mare spațiu din Europa unde se merge numai pe jos. Mașinile sunt lăsate însă într-o parcare special amenajată la intrarea în orașul în care măgarii sunt la putere.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 11°C 12°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI