Istorii controversate din gimnastica artistică. Nadiei Comăneci i s-a furat locul I, Andreea Răducan a pierdut aurul pentru un Nurofen

2 aprilie 2017, 21:19

Primul mare scandal s-a petrecut la un an de la Olimpiada de la Montreal. În 1977, la Praga, gimnastele românce se impuseseră clar încă de la începutul competiţiei, dar antrenorul Bela Karoly a decis să retragă echipa României din concursul pe aparate, după o ceartă aprinsă cu delegaţia Uniunii Sovietice.

Dorinţa sovieticilor de a deţine supremaţia cu orice preţ şi cu orice mijloace a dus la cel mai mare abuz din istoria acestui sport. Totul s-a petrecut la Olimpiada de la Moscova, în 1980.

Pentru că erau pe teren propriu, ruşii şi-au permis să-i fure, Nadiei Comăneci, pur şi simplu, titlul de campioană olimpică la proba de individual.

Următorul scandal s-a petrecut 20 de ani mai târziu, la Olimpiada de la Sydney. Andreea Răducan a obţinut medalia de aur la proba de individual compus. S-a bucurat de glorie doar 3 zile, după ce a fost depistată pozitiv la probele anti-doping. Medicul echipei îi dăduse o banală pastilă de Nurofen.

Astăzi, Agenția Mondială Anti-Doping are reguli extrem de precise, iar furtul la notarea exerciţiilor este aproape imposibil după stabilirea unor proceduri stricte de evaluare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite