Istorie însângerată. Iunie 1941, Pogromul din Iași

Începând cu anul 2016, o intersecție din Iași se numește „Piața Evreilor martiri ai Pogromului din iunie 1941". Un minim și târziu gest de reparație morală și de  păstrare a memoriei victimelor unei tragedii  fără precedent în istoria modernă a României.

27 Ianuarie 2020, 11:50 (actualizat 27 Ianuarie 2020, 12:07) |
Istorie însângerată la Iași
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Capitala Moldovei  a fost, în contextul Holocastului și declanșării celui de-al Doilea Război Mondial, scena unde s-a  petrecut unul cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România.

La sfârșitul lunii iunie 1941,  mii de etnici evrei  au fost omorâți: în casele lor, pe stradă, de către polițiști,  jandarmi, soldați români și germani, dar și de către civili. Cel mai sângeros  episod s-a petrecut în curtea Chesturii de Poliție din Iași, unde s-a tras din plin cu mitralierele.
Numărul victimelor de la Chestură e greu de stabilit, însă proporția și cruzimea masacrului sunt puse în evidență de  faptul că transportul corpurilor neînsuflețite către gropile comune, efectuat cu patru camioane și 24 de căruțe, a durat două zile. Coloane de câteva mii de evrei, supraviețuitori ai pogromului,  au fost conduse, spre gara din Iași. Pe 30 iunie, de acolo au plecat două trenuri. Unul dintre acestea a ajuns la Podu Iloaiei, după nouă ore, iar cel de-al doilea la Călărași, după șapte ore de călătorie, de-a lungul căreia trenul a oprit doar pentru a fi coborâte corpurile neînsuflețite ale celor care mureau de sete, căldură și supraaglomerare.
Oamenii au fost înghesuiți în vagoane de marfă, aproape ermetic închise, având gurile de aerisire  blocate. Din peste 2000 de  evrei îmbrăcați în primul tren al morții, doar 1000 au ajuns la Călărași. Din trenul care s-a oprit în Podu Iloaiei, au coborât doar câteva sute. Se estimează, ca în vagoanele morții, la fiecare 2-3 minute un om își pierdea viața.
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 10°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 8°C 7°C
CONSTANTA 11°C 7°C
CRAIOVA 18°C 11°C
BRASOV 8°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI