Istorie culinară. Un clujean a descoperit în arhive o carte de bucate veche de 300 de ani

25 august 2019, 15:25

Varză a la Cluj, sarmale, lapte de pasăre sunt câteva dintre preparatele ale căror reţete le-a găsit istoricul Lukács József în „Cărticica meseriei de bucătar”. Reţetarul e vechi de 300 de ani. Iar faţă de zilele noastre sunt unele diferenţe.

Acum, de exemplu, varza a la Cluj este gătită cu carne de porc. Bucatarii de odinioara foloseau carne de pui și de rață. Si nu tocau ingredientele, ci doar le tăiau mărunt.

Nicio rețetă nu are scrise cantitățile exacte de ingrediente.

„Practic, toate rețetele pot fi preparate și în zilele noastre, nu avem oalele – de lut, de metal, de fier”, spune Lukacs Jozsef.

Istoricul a găsit manuscrisul cercetând mai multe arhive, în timpul unui studiu despre gastronomia ardeleană. A tradus cartea din limba maghiară și a prezentat-o publicului la Zilele Culturale Maghiare, eveniment care a avut loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj.

Iniţial, specialiştii au considerat cartea opera unui bucătar anonim. Insă, în urma cercetărilor istorice, au descoperit că autorul este o preoteasă din Târgu Mureş, pe nume Sofia Tofeus.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite