Noua platformă informatică în care sunt înregistrate toate vaccinările făcute copiilor şi adulţilor i-a pus pe jar pe medici, în toată ţara. Mulţi au constatat cu disperare că a dispărut din sistem istoricul imunizărilor celor mici. Şi deşi au avut copii la care trebuia continuată schema obligatorie, nu au mai putut înregistra vaccinarea. Autorităţile spun că problema cu baza de date va fi remediată în cel mai scurt timp.
Până acum, medicii înregistrau informaţiile privind imunizările în trei baze de date: una pentru vaccinurile administrate copiilor, alta pentru vaccinul anti-Covid şi încă una pentru cel gripal.
Toate înregistrările trebuiau preluate, de weekend-ul trecut, în noul registru electronic unitar. Surpriză, însă! Când au încercat să introducă noile vaccinuri din schema pentru copii, mulţi medici au constatat că nu mai găsesc în sistem istoricul imunizărilor de care au beneficiat cei mici. Din toată ţara au început să curgă plângeri pe forumurile organizaţiilor profesionale.
Dr. VALERIA HERDEA, medic de familie, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România: Se pot pierd date extrem de serioase despre acel copil. Dacă nu ai acest istoric, nu poţi să ştii care este acoperirea vaccinală reală.
Sunt medici care nu au reuşit să înregistreze în sistem nici copiii vaccinaţi peste hotare, care continuă schema în ţară. Mulți s-au plâns că nu au reuşit să introducă datele în timp real, iar apoi a fost imposibil.
Dr. GINDROVEL DUMITRA, medic de familie, secretar general al Colegiului Medicilor din România: Dacă acel copil vine acum să-l vaccinez, îmi va spune că nu are vaccinurile anterioare. Va trebui să le introducem manual, ceea ce este o muncă colosală.
Noua platformă informatică ar trebui să arate exact şi care sunt stocurile de vaccinuri, precum şi care este necesarul de doze. Sistemul are şi funcţii de alertare.
Noul registru electronic le va transmite părinţilor un mesaj pe telefon, cu data la care trebuie să se prezinte la doctor, cu copilul, pentru vaccinare. Este important ca istoricul vaccinărilor să fie corect, altfel și informaţiile transmise vor fi eronate.
Reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică spun că platforma se actualizează fără a afecta datele existente, care sunt preluate automat. Însă, trebuie importată în sistem baza de date cu copiii în dreptul cărora nu apare Codul Numeric Personal, informaţie care era doar opţională, iar acum este obligatorie. Oficialii dau asigurări că problema va fi rezolvată curând.