ISTORIA VACCINĂRII – episodul 4 | În România, vaccinul antivariolic devine obligatoriu din 1874. În Transilvania și în Țările Române, procedeul de imunizare împotriva variolei se numea ultuire sau oltuire

Știrile TVR vă prezintă, într-o serie de 11 episoade, o istorie a epidemiilor care au făcut milioane de victime încă din Antichitate și cum descoperirea vaccinurilor a limitat numărul deceselor și răspândirea bolii.

15 Februarie 2021, 14:58 (actualizat 15 Februarie 2021, 15:34) |
Istoria vaccinării - episodul 4
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În secolele trecute, pe teritoriul actual al României, în toate provinciile istorice, se practica o formă de imunizare împotriva variolei.

În Banat, variola era cunoscută ca bubat, iar metoda de imunizare este descrisă de Francesco Griselini  în lucrarea sa din 1780, „Încercare de istorie politică și naturală a Banatului Timișoarei”.

Autorul descrie cum puroiul era cumpărat de la cel contagiat pentru ca mai apoi lichidul să fie inoculat prin intermediul unei tăieturi supeficiale în brațul unei persoane sănătoase.

În Transilvania și în Țările Române, procedeul de imunizare împotriva variolei se numea ultuire sau oltuire. Copiii erau scăldați în laptele vacilor infectate cu variola vacilor și care prezenta pustule pe uger.

În 1891, la Băile Herculane, George Vuia deschide primul institut vaccinogen românesc din Monarhia Austro-Ungară.  Un institut asemănător  funcționa din 1876 și la București.

În aceste institute, materia primă folosită pentru imunizarea împotriva variolei era prelevată de la vaci și de la viței. În România, vaccinul antivariolic devine obligatoriu din 1874.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN VACCINARE COVID-19
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 17°C
IASI 16°C 13°C
CLUJ 12°C 9°C
CONSTANTA 11°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI