ISTORIA VACCINĂRII – episodul 1 | Lumea a fost expusă unor pandemii încă din Antichitate. Studiile recente arată că faraonul Ramses al V-lea a murit de variolă

12 februarie 2021, 13:18

Încă din Antichitate, lumea a fost expusă unor epidemii care au făcut milioane de victime în rândul populațiilor. Anticii erau convinși că epidemiile erau fie o pedeapsă divină, fie blestemele adversarilor.

Studiile recente arată că faraonul Ramses al V-lea a murit de variolă, în urma unei epidemii ce a izbucnit în Egipt în anul 1157 î.e.n.

Prima epidemie descrisă este cea din Atena anului 430 î.e.n., când mai bine de o treime din populația orașului a murit. Specialiștii nu au ajuns la o concluzie clară care să indice clauza declanșării epidemiei.

Observațiile anticilor cu privire la epidemii indicau și o formă de imunizare a celor care reușeau să depășească o anumită boală infecțioasă. Metode de imunizare împotriva variolei sunt descrise în textele sanscrite, iar alte documente arată că această boală era cunoscută și în China încă din secolul al III-lea î.e.n.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite