Istoria neștiută a TVR: În anii '60 făcea schimb de experiență cu BBC

Descoperire incredibilă în arhivele BBC. Un grup de cercetători a găsit documente care arată că, în anii 60, TVR făcea schimb de experiență cu prestigioasa instituție britanică. În plină era comunistă nu s-a vorbit însă despre vizitele de la studiourile din Bristol și Birmingham. Descoperirile sunt parte dintr-un studiu internațional la care participă și profesori români.

09 Noiembrie 2017, 17:31 (actualizat 09 Noiembrie 2017, 20:51) Știrile TVR |
Istoria neștiută a televiziunii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Veți putea urmări ultimele știri, imagini filmate și telefotografii transmise de agențiile internaționale de presă, cotidianul buletin meteorologic și rubrica sport" (Petre Popescu)

Cercetătorii spun că în perioada comunistă românii au învățat de la britanici cum să măsoare audiența și cum să facă emisiuni pentru copii. Și au descoperit secretele televiziunii color.

Dana Mustață, profesor universitar la Universitatea Groningen din Olanda: "Oamenii care au lucrat în Televiziune erau foarte bine puși la punct cu ceea ce se întâmpla în străinătate. Am descoperit la arhivele scrise ale BBC-ului, de exemplu, întregi dosare despre care nu s-a vorbit în România la vremea respectivă, despre schimburile de experiență care se făceau în anii '60 între România și BBC. Erau studiouri la Bristol și Birmingham unde se experimenta cu televiziunea în culori și acolo se făceau schimburile de experiență".

O echipă de profesori de la Universitatea din București împreună cu cercetători străini au studiat timp de un an grilele de programe din anii '60 - '80 ale televiziunilor din România, Belgia și Bulgaria. Au descoperit că, în 1973, 15% din programele transmise de TVR erau importate.

Romina Surugiu, conf. univ. dr. la Universitatea din București: "Erau prezente în grilele de programe foarte multe programe importate din Statele Unite. Am văzut o televiziune națională care se deschidea cât permitea regimul, desigur. Programele importate din Uniunea Sovietică erau foarte puține la număr".

Zilele acestea la București are loc Conferința Internațională unde sunt prezentate studiile despre cum se făcea televiziune în urmă cu o jumătate de secol.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 32°C
IASI 31°C 31°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 34°C 32°C
BRASOV 32°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI