Istoria neștiută a TVR: În anii ’60 făcea schimb de experiență cu BBC

9 noiembrie 2017, 17:31

„Veți putea urmări ultimele știri, imagini filmate și telefotografii transmise de agențiile internaționale de presă, cotidianul buletin meteorologic și rubrica sport” (Petre Popescu)

Cercetătorii spun că în perioada comunistă românii au învățat de la britanici cum să măsoare audiența și cum să facă emisiuni pentru copii. Și au descoperit secretele televiziunii color.

Dana Mustață, profesor universitar la Universitatea Groningen din Olanda: „Oamenii care au lucrat în Televiziune erau foarte bine puși la punct cu ceea ce se întâmpla în străinătate. Am descoperit la arhivele scrise ale BBC-ului, de exemplu, întregi dosare despre care nu s-a vorbit în România la vremea respectivă, despre schimburile de experiență care se făceau în anii ’60 între România și BBC. Erau studiouri la Bristol și Birmingham unde se experimenta cu televiziunea în culori și acolo se făceau schimburile de experiență”.

O echipă de profesori de la Universitatea din București împreună cu cercetători străini au studiat timp de un an grilele de programe din anii ’60 – ’80 ale televiziunilor din România, Belgia și Bulgaria. Au descoperit că, în 1973, 15% din programele transmise de TVR erau importate.

Romina Surugiu, conf. univ. dr. la Universitatea din București: „Erau prezente în grilele de programe foarte multe programe importate din Statele Unite. Am văzut o televiziune națională care se deschidea cât permitea regimul, desigur. Programele importate din Uniunea Sovietică erau foarte puține la număr”.

Zilele acestea la București are loc Conferința Internațională unde sunt prezentate studiile despre cum se făcea televiziune în urmă cu o jumătate de secol.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă