Povestea misterioaselor turnuri de piatră din nordul Caucazului

4 decembrie 2019, 20:49

Departe, în munți, în zone greu accesibile, întâlnești o multitudine de turnulețe de piatră, unele datând chiar din secolul al V-lea.

În trecut, fiecare familie își construia un asemenea turn de piatră. De obicei, acest tip de fortificație era folosit drept refugiu în caz de atac.

Localnicii au demolat o parte din turnuri, iar piatra au folosit-o pentru construcția altor dependințe în gospodărie.

La Dzivgis, în defileul Kurtatino, Liviu Iurea l-a întâlnit pe Kazbek – un osetin mucalit, care se mândrește cu istoria strămoșilor lui – alani, de origine sarmată.

Kazbek: „Puteţi să vedeţi că pe stânci au fost construite ziduri de apărare. Sunt de pe timpul invaziei tătaro-mongole. Când cotropitorii veneau pe aici, străbunii mei îi atacau. Prin acest defileu a trecut şi Tamerlan cu oastea sa.”

Turnurile de locuit pot fi ușor de recunoscut, pentru că au intrarea la bază. La cele de apărare trebuia folosită o scară sau frânghii. Accesul înăuntru se făcea la cel puțin 5 metri de sol.

Kazbek: „Unele turnuri aveau şi rol de semnalizare. Străjuiau defileul. Când duşmanul se apropia, se dădea semnal cu focuri sau fum.”

Turnurile de piatră din Caucaz și-au pierdut importanța strategică la sfârșitul secolului al XIX-lea. În prezent, ele atrag mii de turiști, fascinați de legendele locului și frumusețea peisajelor din jur.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite