Povestea misterioaselor turnuri de piatră din nordul Caucazului

În afară de peisajele de o rară frumusețe și defileele spactaculoase, Nordul Caucazului este renumit și prin turnurile de piatră construite la mare altitudine. Acestea au avut destinații diferite în funcție de vremurile de război sau pace. Echipa TVR a ajuns în munții de acolo și ne dezvăluie puțin din istoria acestor misterioase turnulețe.

04 Decembrie 2019, 20:49 |

Departe, în munți, în zone greu accesibile, întâlnești o multitudine de turnulețe de piatră, unele datând chiar din secolul al V-lea.

În trecut, fiecare familie își construia un asemenea turn de piatră. De obicei, acest tip de fortificație era folosit drept refugiu în caz de atac.

Localnicii au demolat o parte din turnuri, iar piatra au folosit-o pentru construcția altor dependințe în gospodărie.

La Dzivgis, în defileul Kurtatino, Liviu Iurea l-a întâlnit pe Kazbek - un osetin mucalit, care se mândrește cu istoria strămoșilor lui - alani, de origine sarmată.

Kazbek: "Puteţi să vedeţi că pe stânci au fost construite ziduri de apărare. Sunt de pe timpul invaziei tătaro-mongole. Când cotropitorii veneau pe aici, străbunii mei îi atacau. Prin acest defileu a trecut şi Tamerlan cu oastea sa."

Turnurile de locuit pot fi ușor de recunoscut, pentru că au intrarea la bază. La cele de apărare trebuia folosită o scară sau frânghii. Accesul înăuntru se făcea la cel puțin 5 metri de sol.

Kazbek: "Unele turnuri aveau şi rol de semnalizare. Străjuiau defileul. Când duşmanul se apropia, se dădea semnal cu focuri sau fum."

Turnurile de piatră din Caucaz și-au pierdut importanța strategică la sfârșitul secolului al XIX-lea. În prezent, ele atrag mii de turiști, fascinați de legendele locului și frumusețea peisajelor din jur.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 17°C 18°C
CLUJ 12°C 16°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 16°C
BRASOV 13°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI