CORESPONDENȚĂ DIN FRANȚA

Istoria Catedralei Nôtre-Dame, reconstituită în spațiul virtual. Autoritățile speră ca renovarea monumentului să fie terminată în 2024

Întreaga istorie a Catedralei Nôtre-Dame din Paris a fost reconstituită cu ajutorul realității virtuale. O experiență cu adevărat impresionantă care ii încântă atât pe cei care nu au vizitat-o înainte de incendiu, cât și pe istorici sau specialiști în patrimoniu, pentru care poate fi o sursă de documentare. Autoritățile speră ca renovarea celebrului monument să fie terminată în 2024.

13 Ianuarie 2022, 14:18 (actualizat 13 Ianuarie 2022, 15:54) Știrile TVR |

Într-un spațiu închis, câteva persoane cu ochelari speciali, traversează istoria Catedralei Nôtre-Dame. O incursiune captivantă, plină de mister.

”Este destul de impresionant. Aş spune că sunteţi un pic nerăbdători la început şi apoi uitaţi complet de faptul că vă aflaţi într-un spaţiu închis”, spune Carine Garcon, reprezentant bancă.

”Sunt foarte impresionat de faptul că acest lucru permite o întoarcere în timp”, spune Edward De Lumley, vizitator.

Realitatea virtuală permite accesul în zone mai puțin cunoscute ale catedralei, care cu greu ar fi putut fi descoperite într-o vizită obișnuită.

”Pentru a recrea Nôtre-Dame de-a lungul epocilor am găsit surse foarte variate, cum ar fi fotografii, imagini, scanări, și așa mai departe. Ne-am dus acolo pentru a scana ceea ce încă există şi pentru a reproduce foarte precis în 3D”, spune Fabien Barati, director de firmă.

Catedrala Nôtre-Dame a fost aproape complet mistuită de flăcări în aprilie 2019. În fiecare an era vizitată de peste 13 milioane de turiști. Refacerea monumentului este preconizată pentru 2024, când Parisul va găzdui jocurile olimpice.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 28°C 23°C
CLUJ 25°C 19°C
CONSTANTA 23°C 24°C
CRAIOVA 29°C 28°C
BRASOV 25°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI