Istoria care nu se uită. O echipă a TVR a filmat în exclusivitate în lagărul Majdanek din Polonia

45 de copii din România, care au plecat în Polonia, pe urmele Holocaustului, au ajuns astăzi în primul lagăr de exterminare: Maidanek. Mâine, elevii vor merge pe jos între Auschwitz și Birkenau, într-un marș în memoria celor morți.

11 Aprilie 2018, 21:47 (actualizat 11 Aprilie 2018, 21:53) Știrile TVR |
Istoria care nu se uită
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La intrarea în lagăr, primul lucru pe care îl remarci este sârma ghimpată. Kilometri întregi. Şi multe puncte de observare, pentru ca nimeni să nu scape.

Cei care erau aduşi în lagăr erau dezbrăcaţi, tunşi, iar mai apoi trimişi la duşuri, sub pretextul deparazitării. Ulterior, erau gazaţi.

Cuvintele ghidului le provoacă lacrimi copiilor. Atmosfera e sufocantă. Tavanul mult prea jos, dușurile din plafon, mirosul înțepător.

După ce erau gazați, trupurile prizonierilor erau aruncate într-o groapă, iar în barăci naziștii le păstrau hainele și încălțămintea.

Cu cât înaintează în istoria acestui lagăr, copiii devin și mai emoționați.

Din Majdanek, un lagăr care încă mai păstrează urmele crimelor împotriva umanității, copiii pleacă în tăcere. Merg mecanic, fiecare cu gândurile lui.

Mâine, ei și alți 20.000 de oameni vor vedea ceva și mai cumplit de atât - Auschwitz. Vor merge pe jos între Auschwitz și Birkenau, într-un marș al celor vii în memoria celor morți.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI