Israelienii merg marți la vot pentru a doua oară anul acesta. Premierul Beniamin Netaniahu luptă pentru cariera sa

16 septembrie 2019, 13:24

O victorie decisivă, care să-i permită să formeze guvernul fără emoții, ar fi singura șansă a premierului Netaniahu de a nu ajunge în instanță. Alegerile din aprilie au dus clasa politică israeliană într-un blocaj, scenariu care, dacă s-ar repeta acum, ar însemna sfârșitul carierei politice a celui mai longeviv premier israelian.

Shmuel  Rosner, analist: „Aceste alegeri nu sunt despre dreapta versus stânga, despre palestinieni, Iran, economie sau corupţie. Sunt despre o persoană pe care o vrem sau nu să continue să fie prim ministru. Ce e nou în alegerile astea este că noi trebuie să ne asigurăm că nu ajungem din nou la urne. Israelienilor nu le-ar plăcea să vadă după acest scrutin că mai trebuie să voteze încă o dată anul acesta.”

Și, după cum arată sondajele publicate la sfârșitul săptămânii, e un scenariu posibil, pentru că partidul Likud al lui Beniamin Netaniahu și Albastru – Alb al lui Benny Ganz sunt aproape la egalitate. Nici una dintre formațiuni nu va reuși să aibă majoritatea din parlamentul care are 120 de locuri.

Asta înseamnă că după alegeri, Netaniahu sau Ganz vor fi nevoiți să facă alianțe cu partidele mici pentru a avea 61 de mandate în Knesset. Din această perspectivă, alegerile din Israel sunt imprevizibile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite