Guvernul israelian amână controversatul proiect de lege privind reforma justiţiei, în contextul protestelor masive din țară. Aeroportul Ben Gurion, blocat de greva angajaților

Premierul Benjamin Netanyahu amână criticata reformă a justiției, după grevele de amploare care au paralizat Israelul. Schimbările propuse ar fi permis guvernului să aibă control asupra numirii magistraților din Curtea Supremă și să intervină în anularea hotărârilor judecătorești, cu ajutorul unei majorități simple în Parlament. Protestele au dus luni la blocarea Aeroportului internațional "Ben Gurion".

27 Martie 2023, 19:54 (actualizat 27 Martie 2023, 23:36) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Benjamin Netanyahu a anunţat o "pauză" în procesul de adoptare a reformei justiţiei, examinată în parlament şi contestată în stradă de aproape trei luni.

Într-un mesaj către naţiune transmis după consultări politice cu unii dintre partenerii din coaliţia aflată la putere, Netanyahu a anunţat că adoptarea definitivă a diferite proiecte de lege privind reforma a fost amânată pentru următoarea sesiune parlamentară, care urmează să se deschidă după Paştele Evreiesc (5-13 aprilie).

El cedează astfel parţial în faţa cererilor opozanţilor.

ACTUALIZARE Toate avioanele care urmau să decoleze de pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv au rămas la sol, ca urmare a grevei declanșate de angajați. A fost o formă de protest față de planul guvernului de a reforma sistemul judicar din Israel.

Au fost greve ale angajaților și din alte sectoare ale economiei, iar numeroși israelieni s-au adunat în fața clădirii Parlamentului, unde au cerut anularea legii promovate de premierul Beniamin Netanyahu.

Pe fondul acestor evenimente, premierul Benjamin Netanyahu le-a cerut protestatarilor să se comporte responsabil și să nu recurgă la violențe. Însă, și în interiorul Parlamentului atmosfera a fost încinsă.

Mai mulți parlamentari din Opoziție au fost scoși din sala unde o comisie specială a votat proiectul de lege propus de guvern. Proiectul de lege a fost aprobat și urma să fie trimis spre dezbatere Parlamentului.

”Ceea ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore este o nebunie, este o pierdere a simţului şi a direcţiei, este o dovadă că acest guvern a pierdut controlul. Este periculos pentru statul Israel, pune în pericol securitatea Israelului, este în pericol casa noastră”, a declarat Yair Lapid, lider al Opoziţiei israeliene.

După ce premierul l-a demis pe ministrul Apărării, care a contestat proiectul, președintele țării și-a exprimat dezaprobarea față de legea inițiată de către cabinetul Netanyahu. Președintele Isaac Herzog a cerut guvernului să retragă controversatul proiect de lege și a avertizat că ochii întregii lumi sunt ațintiți asupra premierului Netanyahu.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 31°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 24°C 23°C
CONSTANTA 24°C 24°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI