Israel Tanner, supraviețuitor al Holocaustului: La deportare aveam doi ani și jumătate. Tata a fost luat la muncă forțată, eu m-am îmbolnăvit de tifos și scarlatină și eram pe moarte

25 ianuarie 2022, 21:11

ISRAEL TANNER, supraviețuitor al Holocaustului: La deportare aveam 2 ani și jumătate, tată era ceferist, iar mama, casnică. Exact din Câmpulung Est au plecat trenurile cu noi în Transnistria, tată a fost curând luat la muncă forțată, eu m-am îmbolnăvit de tifos exantematic și scarlatină și eram pe moarte. Medicul i-a șoptit mamei: n-am ce să fac, n-am medicamente, va muri. Eu am supraviețuit și medicul a murit.

Holocaustul a fost o culme a degenerării relațiilor interumane. Le-a spus Israel Tanner celor prezenți la Templul Coral din București. Supraviețuitorul lagărului de la Șargorod a atras atenția că antisemitismul nu se îndreaptă doar împotriva evreilor și că amenințările istoriei nu trebuie trecute cu vederea. 6 milioane de evrei europeni și milioane de persoane de alte naționalități au fost ucise de regimul nazist german.

SILVIU VEXLER, preşedintele Federației Comunităților Evreiești din România: Trăim într-un moment când violența vorbelor se transformă foarte ușor în violența faptelor. Este încă un motiv pentru care adoptarea legii privind introducerea disciplinei istoriei evreilor, Holocaustul, în toate liceele din România, are un rol fundamental.

Combaterea antisemitismului este o datorie a fiecăruia dintre noi, au transmis reprezentanții statului român.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: Abuzurile și extremismele de orice fel nu pot fi tolerate și încălcarea legii trebuie ferm sancționată.

Deputatul minorității germane în Parlamentul României, Ovidiu Ganț, a cerut iertare poporului evreu pentru participarea unor reprezentanți ai minorității germane la crimele din timpul Holocaustului. Lupta pentru umanitate nu trebuie abandonată, au subliniat cei care au adus un omagiu victimelor Holocaustului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite