Israel: Reforma sistemului judiciar nu va fi oprită, declară ministrul justiţiei

Israel steag
Israel steag
6 februarie 2023, 08:58

Comentariile ministrului justiţiei Yariv Levin făcute mass-media ebraice Canal 13 survin după un comunicat difuzat anterior de biroul preşedintelui israelian Isaac Herzog, în care se făcea apel la oprirea temporară a procesului.

„Opriţi întregul proces pentru un moment, respiraţi adânc, permiteţi dialogul deoarece există o mare majoritate a oamenilor care ar dori dialogul”, a declarat Herzog în comunicat.

Planurile de consolidare a controlului politic asupra numirilor judecătorilor, inclusiv la Curtea Supremă, au scos în stradă zeci de mii de israelieni în proteste la nivel naţional, adâncind diviziunile politice deja profunde în societatea israeliană.

Guvernul prim-ministrului Benjamin Netanyahu susţine că reformele sunt necesare pentru a reduce „intervenţia judiciară excesivă”.

Criticii afirmă că modificările propuse vor politiza justiţia şi îi vor compromite independenţa, vor încuraja corupţia şi vor dăuna protecţiei juridice a Israelului în străinătate şi economiei sale.

Preşedintele israelian a chemat anterior toate părţile dezbaterii să dezamorseze tensiunea şi să încerce să ajungă la o înţelegere comună.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite