Israel/palestinieni: Șeful diplomaţiei britanice pledează pentru soluţia cu două state

Şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab a îndemnat marţi Israelul şi palestinienii să pună capăt "ciclului violenţei" prin soluţia cu două state, înainte de vizita sa de miercuri în Orientul Mijlociu pentru convorbiri post-armistiţiu, informează miercuri AFP.

26 Mai 2021, 09:09 (actualizat 26 Mai 2021, 09:12) |
Dominic Raab

În timpul unei vizite-fulger de o zi, Raab se va întâlni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Ierusalim şi cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la Ramallah, precum şi cu membri importanţi ai celor două guverne, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe britanic.

Această vizită intervine la o zi după cea a secretarului de stat american Antony Blinken, care a promis că va reconstrui relaţiile SUA cu palestinienii prin redeschiderea unui consulat la Ierusalim şi prin acordarea mai multor milioane de euro ajutor pentru Fâşia Gaza, afectată de război.

Această efervescenţă diplomatică survine după armistiţiul de vineri, care a pus capăt celor 11 zile de bombardamente intensive ale Israelului în Gaza şi tirurilor de rachete ale Hamas asupra Israelului.

Salutând acest armistiţiu, Raab a insistat într-un comunicat asupra faptului că este "crucial ca toate părţile să se străduiască acum să-l facă să dureze".

"Evenimentele de luna trecută demonstrează nevoia urgentă de a face progrese veritabile spre un viitor mai pozitiv pentru israelieni şi palestinieni, de a rupe ciclul violenţei care a curmat atâtea vieţi", a adăugat el. "Regatul Unit susţine o soluţie cu două state ca fiind cel mai bun mijloc de a ajunge la o pace durabilă", a afirmat ministrul britanic.

La Ierusalim, Antony Blinken a declarat marţi că un stat israelian care să coexiste alături de unul palestinian este "singurul mod" de a face ca lucrurile să avanseze.

Potrivit AFP, Regatul Unit a susţinut întotdeauna dreptul Israelului de a se apăra, îndemnându-l totodată să acţioneze de o manieră proporţională în represaliile sale împotriva Hamas, mişcarea islamistă la putere în Fâşia Gaza.

Joia trecută, premierul britanic Boris Johnson a condamnat ascensiunea "intolerabilă" a violenţei antisemite în Regatul Unit legată de confruntările israeliano-palestiniene, asigurându-i totodată pe reprezentanţii comunităţii evreieşti de sprijinul guvernului britanic. "Condamn antisemitismul sub toate formele şi sunt pe deplin solidar cu comunitatea noastră evreiască", "nu este loc pentru antisemitism în Regatul Unit", a declarat Boris Johnson.

 

 

sursa agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 10°C
IASI 1°C 7°C
CLUJ 0°C 1°C
CONSTANTA 2°C 7°C
CRAIOVA 4°C 8°C
BRASOV -1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI