Israel: Marş împotriva guvernului de dreapta al lui Benjamin Netanyahu la Tel Aviv

8 ianuarie 2023, 06:17

„Afară”, „Împreună împotriva fascismului şi apartheidului”, „Democraţia în pericol”, se putea citi pe pancarte manifestanţilor ieşiţi pe străzile din centrul oraşului, au constatat jurnalişti ai agenţiei France Presse.

Învingător la alegerile legislative de la 1 noiembrie, Netanyahu, inculpat pentru corupţie, a preluat la 29 decembrie conducerea unui guvern format împreună cu partide de extremă dreaptă şi ultra-ortodoxe, unii responsabili ai acestora fiind numiţi în funcţii-cheie.

„Am venit astăzi aici alături de mii de persoane. Este prima dată, dar (mişcarea) va dura pentru că avem o problemă, extremiştii sunt pe punctul de a-şi desfăşura forţele atunci când nu reprezintă majoritatea
” populaţiei, a spus Omer, un manifestant care lucrează la Tel Aviv în domeniul high-tech.

Noua echipă ministerială şi-a anunţat deja intenţiile, printre altele, de a continua colonizarea în teritoriile palestiniene, de a realiza reforme care provoacă îngrijorări în special în comunitatea LGBT şi de a reforma sistemul judiciar.

O reformă controversată, prezentată miercuri presei, prevede introducerea unei aşa-numite „clauze derogatorii” care ar permite parlamentului, cu majoritate simplă de voturi, să anuleze o decizie a Curţii Supreme.

„Nu vrem să ne vedem democraţia dispărând şi Curtea Supremă distrusă. Vrem ca guvernul să fie controlat”, a declarat pentru AFP Assaf, un avocat, care a refuzat să-şi dea numele de familie.

Pe lângă drapelurile israeliene şi de culoarea curcubeului, protestatarii din Tel Aviv au mai purtat tricouri şi bannere pe care scria „Crime minister” (ministrul crimei) cu referire la inculparea lui Benjamin Netanyahu pentru corupţie într-o serie de cazuri.

Acest slogan a fost preluat pe scară largă în timpul unei mişcări de contestare anti-Netanyahu care a văzut, din 2020 şi timp de luni de zile, israelieni reunindu-se în fiecare săptămână, sâmbătă seară, pentru a cere plecarea celui care fusese deja în funcţie din 1996 până în 1999, apoi din 2009 până în 2021.

Şeful partidului Likud (dreapta) a fost înlăturat de la putere în iunie 2021 de o coaliţie eterogenă înfiinţată pentru a-l alunga, dar a promis că va reveni la conducere.

Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite