„Nu dictaturii!” Protestele din Israel au intrat în a 11-a săptămână. Creşte presiunea asupra premierului Netanyahu

19 martie 2023, 08:35

Presa estimează că aproximativ 250.000 de persoane au luat parte în a 11-a săptămână de proteste.

Manifestanţii au mărşăluit prin centrul Tel Avivului cu steaguri israeliene şi pancarte pe care scria: „Nu dictaturii!” şi „Israelul încă nu este Iran”.

Printre manifestanți au fost și rezerviști din armata israeliană. Ei au adus o pancartă pe care scria: ”Dictatura sfâşie oamenii”. Intersecția din centrul Tel Avivului a fost blocată, iar forțele de ordine au intervenit cu tunuri cu apă pentru a elibera carosabilul.

Mitinguri de protest au avut loc şi în oraşele Ierusalim şi Beer-Şeba.

S-au făcut arestări izolate şi au avut loc incidente violente în care susţinătorii reformelor au atacat manifestanţii. Liderul opoziţiei, Yair Lapid, a condamnat pe Twitter „creşterea extremă a violenţei” şi a adăugat că aceasta nu va reduce la tăcere manifestanţii.

De mai bine de două luni, mii de israelieni manifestă împotriva reformelor propuse de preşedintele Benjamin Netanyahu, care ar permite Parlamentului să anuleze deciziile Curţii Supreme cu majoritate simplă. În plus, politicienii vor avea o influenţă sporită în numirea judecătorilor.

Criticii văd acest lucru ca pe o ameninţare la adresa separării democratice a puterilor. De asemenea, se tem că reformele i-ar putea permite premierului Netanyahu să scape de condamnare în procesul său de corupţie, aflat în desfăşurare.

Coaliţia de guvernământ vrea să accelereze elementele de bază ale controversatei reforme până la sfârşitul lunii, o intenţie în legătură cu care mulţi se tem că ar putea determina o instabilitate şi mai mare.

Premierul Netanyahu a respins miercuri o propunere de compromis a preşedintelui Isaac Herzog, apreciind că nu este echilibrată şi nu ar face decât să consolideze situaţia actuală. Opoziţia a susţinut însă propunerea.”Nu este perfectă, dar este un compromis corect, care ne permite să trăim aici împreună”, a spus Lapid. În cazul în care Israelul ar intra într-un război civil, a spus el, vor fi doar perdanţi.

Preşedintele Herzog a subliniat că propunerea sa a fost menită doar ca bază pentru discuţii ulterioare.

Mişcarea de protest este una dintre cele mai mari din istoria Israelului şi include secţiuni largi ale societăţii. Inclusiv membri ai armatei s-au exprimat împotriva proiectului de lege. Sute de ofiţeri de elită în rezervă au anunţat că, începând de duminică, nu se vor mai prezenta la serviciu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite