Israel: Peste 100.000 de persoane au protestat față de reformarea sistemului judiciar

19 februarie 2023, 08:50

A fost a 7-a săptămână la rând când zeci de mii de israelieni au ieșit în stradă la Tel Aviv pentru a cere Guvernului și Parlamentului să renunțe la reforma justiției. Proteste ample au fost și la Ierusalim, Haifa și Beersheva. Potrivit prevederilor, noua lege ar acorda Parlamentului puterea să anuleze deciziile Curții Supreme cu o majoritate simplă și de asemenea aleșii vor avea putere de decizie în numirea judecătorilor. Guvernul de dreapta consideră că instanța supremă are prea multă influență politică. De cealaltă parte, pentru mulți este instanța care asigură respectarea statului de drept în Israel în absența unei constituții scrise.

Ne-am dori un proces prin care Curtea și sistemul juridic să ia unele măsuri de îmbunățățire dar nu sunt necesare asemenea schimbări drastice care să afecteze drepturile cetățenilor acestei țări, a spus un protestatar.

Yoaz Hendel, fost ministru al Comunicațiilor: Oamenii sunt aici să spună stop, hai să vorbim, să facem tot ce putem că să păstrăm intact acest uriaș miracol care este statul Israel.

PRIMA LECTURĂ ÎN PARLAMENT A REFORMEI, PROGRAMATĂ MÂINE

Unii protestatari au cerut ajutor din partea SUA, iar mai multe femei au venit îmbrăcate în costumele popularizate de romanul și serialul ”Povestea Slujitoarei” pentru a atrage atenția că această reformă pune în pericol separarea puterilor în stat și riscă să arunce Israelul în ceea ce ei numesc o dictatură religioasă.

Actualul guvern condus de Beniamin Netanyahu este cel mai religios din istoria modernă și format după o criză politică de aproape 4 ani timp în care au fost organizate cinci scrutine generale.

Mulți îl acuză pe Netanyahu că, prin planurile de reformă vrea să scape de procesul de corupție care i-a fost intentat în 2019.

Mâine este programată prima lectură în Parlament a planului de reformă a justiției.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite