Israel: Liderul opoziției, Yair Lapid, încearcă să formeze guvernul, după eșecul lui Benjamin Netanyahu

8 mai 2021, 16:26

Yesh Atid, în traducere „Există un viitor”, este o formațiune centristă care s-a clasat pe locul doi la ultimele alegeri din Israel. Asta înseamnă doar 17 locuri. Fostul ziarist Yair Lapid vrea să formeze un guvern de uniune națională pentru a-l înlătura de la putere pe Benjamin Netanyahu.

BENJAMIN NETANYAHU, premierul în exerciţiu: „Adevărul gol goluţ este că va fi un guvern periculos de stânga. E o combinaţie letală, fără nici un plan clar, incapabil şi iresponsabil.”

Ideea unui guvern de uniunea națională este susținută și de un mai vechi aliat al lui Netanyahu, liderul formațiunii de dreapta Yamina.

NAFTALI BENNETT, liderul Yamina: „Acum e momentul să formăm un guvern de uniune naţională. Toate partidele de dreapta sunt invitate să se alăture. Nu vă plângeţi de realitate, creaţi realitatea. Fiţi curajoşi!”

Având ca singur scop înlăturarea lui Benjamin Netanyahu din scaunul de premier, după 12 ani, chiar și în cazul în care Yair Lapid va reuși să formeze un guvern de uniune națională, este puțin probabil ca acesta să reziste. După cum arată situația politică din Israel, cel mai probabil, țara se va îndrepta spre un nou scrutin. Deocamdată, Benjamin Netanyahu, judecat pentru corupție și fraudă, rămâne prim ministru interimar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite