Islanda ratează șansa istorică de a avea un parlament majoritar feminin

Vot in Islanda
Vot in Islanda
27 septembrie 2021, 08:50

Potrivit rezultatelor finale, aproximativ 30 din cele 63 de locuri (47,6%) au fost câștigate de femei. Rezultatele anterioare au arătat că femeile câștigaseră 33 de locuri (52%), un record în Europa. Nici o țară europeană nu a trecut până acum de pragul de 50%, Suedia apropiindu-se de 47%, potrivit datelor Uniunii Interparlamentare.

Rezultatele înseamnă că alte șase femei au fost alese în parlamentul islandez, dar bărbații dețin încă majoritatea locurilor.

Spre deosebire de alte țări, Islanda nu are cote legale privind reprezentarea femeilor în parlament, deși unele partide necesită un număr minim de candidați femei.

Inițial, aparenta majoritate feminină din parlament a fost apreciată ca o realizare record.

„Într-o lumină istorică și internațională, cea mai semnificativă știre este că femeile sunt acum pentru prima dată majoritare în parlamentul islandez și primele în Europa. Aceasta este o veste bună”, a declarat președintele Gudni Johannesson pentru radiodifuzorul RUV înainte de relansare.

Islanda este considerată un lider în egalitatea de gen și a fost clasată drept cea mai egală națiune din lume pentru al 12-lea an consecutiv, într-un raport al Forumului Economic Mondial publicat în martie.

Islanda oferă același concediu parental atât bărbaților, cât și femeilor, iar prima sa lege privind remunerarea egală pentru bărbați și femei datează din 1961. De asemenea, a fost prima țară din lume care a ales o președintă de sex feminin în 1980.

Doar cinci țări au în prezent parlamente în care femeile ocupă cel puțin jumătate din locuri. Rwanda este lider, femeile reprezintă 61,3% din membrii camerei sale inferioare.

Este urmată de Cuba cu 53,4%, Nicaragua cu 50,6% și Mexic și Emiratele Arabe Unite cu 50%. Femeile reprezintă doar 34,2% din membrii Camerei Comunelor din Regatul Unit și doar 27,6% din Camera Reprezentanților din Statele Unite.

Sursa: BBC

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite