Islanda ratează șansa istorică de a avea un parlament majoritar feminin

Islanda a fost foarte aproape să facă istorie în Europa prin alegerea primului Parlament format în majoritate din femei. Asta a arătat, inițial, rezultatul votului. La renumărarea voturilor, rezultatul s-a schimbat, iar femeile au pierdut aproximativ trei mandate, arată BBC.

27 Septembrie 2021, 08:50 (actualizat 27 Septembrie 2021, 08:53) Știrile TVR |
Vot in Islanda / FOTO: Getty Images/BBC

Potrivit rezultatelor finale, aproximativ 30 din cele 63 de locuri (47,6%) au fost câștigate de femei. Rezultatele anterioare au arătat că femeile câștigaseră 33 de locuri (52%), un record în Europa. Nici o țară europeană nu a trecut până acum de pragul de 50%, Suedia apropiindu-se de 47%, potrivit datelor Uniunii Interparlamentare.

Rezultatele înseamnă că alte șase femei au fost alese în parlamentul islandez, dar bărbații dețin încă majoritatea locurilor.

Spre deosebire de alte țări, Islanda nu are cote legale privind reprezentarea femeilor în parlament, deși unele partide necesită un număr minim de candidați femei.

Inițial, aparenta majoritate feminină din parlament a fost apreciată ca o realizare record.

"Într-o lumină istorică și internațională, cea mai semnificativă știre este că femeile sunt acum pentru prima dată majoritare în parlamentul islandez și primele în Europa. Aceasta este o veste bună", a declarat președintele Gudni Johannesson pentru radiodifuzorul RUV înainte de relansare.

Islanda este considerată un lider în egalitatea de gen și a fost clasată drept cea mai egală națiune din lume pentru al 12-lea an consecutiv, într-un raport al Forumului Economic Mondial publicat în martie.

Islanda oferă același concediu parental atât bărbaților, cât și femeilor, iar prima sa lege privind remunerarea egală pentru bărbați și femei datează din 1961. De asemenea, a fost prima țară din lume care a ales o președintă de sex feminin în 1980.

Doar cinci țări au în prezent parlamente în care femeile ocupă cel puțin jumătate din locuri. Rwanda este lider, femeile reprezintă 61,3% din membrii camerei sale inferioare.

Este urmată de Cuba cu 53,4%, Nicaragua cu 50,6% și Mexic și Emiratele Arabe Unite cu 50%. Femeile reprezintă doar 34,2% din membrii Camerei Comunelor din Regatul Unit și doar 27,6% din Camera Reprezentanților din Statele Unite.

Sursa: BBC

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 24°C 25°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 25°C 24°C
BRASOV 24°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI