Islanda, păzită din aer de aliații din NATO. Forțele Regale norvegiene au trimis avioane de generația a cincea

27 februarie 2023, 20:28

Norvegia a avut în baza aeriană Keflavic din Islanda 4 avioane F-35. Este pentru a două oară când Forțele Regale trimit aici avioane de generația a cincea.

„Islanda e un jucător important, însă după cum ştiţi, nu are armata, dar Garda de Coastă se ocupă şi de misiunile de supraveghere aeriană. Au pe poziţii radare şi supraveghează spaţiul aerian 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Noi suntem integraţi în acest sistem şi avem 2 avioane F-35 în alertă permanentă, ca să poată intercepta şi identifica orice ameninţare din spaţiul aerian”, declară lt. Col. Trond Haugen, comandant de escadrilă, Forțele Regale Aeriene Norvegiene.

Islanda, o insula cu puțin peste 370.000 de oameni, ocupă o poziție strategică în Oceanul Atlantic. Mica țară este parte din NATO încă de la începuturi, din 1949. Aliații trimit aici prin rotație avioane de vânătoare pentru misiunile de poliție aeriană.

„Noi am avut o înţelegere bilaterală de apărare cu SUA încă din 1951 şi suntem membri fondatori ai NATO. Când faci o prioritizare şi te uiţi la ce poţi face, acest aranjament de securitate e bun şi, sincer, nu cred că se va schimbă, cel puţin nu în viitorul apropiat”, spune Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir, ministrul de externe al Islandei.

Garda de Coasta a Islandei, singura structură înarmată, care se ocupă de căutare, salvare, dar și de supraveghere maritimă și aeriană, are în jur de 200 de oameni. Aceștia dispun de mai multe nave, 1 avion, 3 elicoptere și câteva radare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă