Islanda, paradisul criptomonedelor. Fermele de calculatoare consumă cât jumătate din locuințele din țară

7 februarie 2018, 21:36

O peninsulă din sud-vestul Islandei este unul dintre cele mai atractive locuri pentru minerii de criptomonede. Hangare uriașe cu șiruri de calculatoare care lucrează zi și noapte la producerea de Bitcoin sau alte monede virtuale. Tot mai multe firme sunt atrase de Islanda.

Johann Thor Jonsson, director la Data Center Iceland: „Aici este energie verde din belşug, clima este foarte rece iar locaţia este destul de sigură.”

Chiar și așa consumul de energie este uriaș. Fermele din Islanda consumă aceeași cantitate de energie cât jumătate din locuințele celor 340 de mii de locuitori ai țării. Iar la nivel global, fermele care minează criptomonede consumă cât o țară întreagă – Argentina și Serbia au fost folosite drept exemple în calculele unor specialiști.

Însă orice computer consumă energie, iar arătarea cu degetul a acestor ferme este nedreaptă, consideră cei din domeniu.

Helmut Rauth, director  Genesis Mining Iceland: „Când mergeţi la magazin şi plătiţi cu cardul, ce se întâmplă? Câte procese şi câtă energie se consumă? Sau când căutaţi pe internet, când scrieţi o întrebare într-un motor de căutare, de câtă energie este nevoie? Impactul global este similar.”

Cea mai mare fermă de criptomonede din Islanda își va tripla dimensiunea în următoarele luni. Iar în aprilie, va începe construcția uneia noi și care va funcționa exclusiv cu energie regenerabilă.

Potrivit experților, la nivel mondial, industria de criptomonede se va dubla anul acesta pe fondul interesului tot mai mare pentru acești bani virtuali.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite