Islanda: Erupție vulcanică în sudul țării, prima după 800 de ani

20 martie 2021, 14:47

Vulcanul de pe muntele Fragadalsfjal a început să erupă vineri seară, în jurul orei 22. O fisură de aproximativ 500 de metri s-a deschis în pământ și jeturi de lavă au fost aruncate până la 100 de metri înălțime.

Regiunea unde se află vulcanul este situată la doar 30 de km de capitală Rejkiavik. Autoritățile au restricționat traficul aerian dar zona nu este populată.

Autoritățile au transmis oamenilor să evite zona, mai ales după ce pe rețele de socializare mulți își exprimau intenția de a merge să vadă vulcanul pe viu. Mai ales că era așteptată de ceva vreme.

Activitatea seismică a luat amploare pe 24 februarie, când un cutremur de 5,7 a zguduit zona. Și a fost doar începutul. În ultimele 3 săptămâni, aproape 50 de mii de seisme au fost înregistrate. Islandezii și-au pierdut somnul și mulți chiar au plecat de acasă pentru a se putea odihni.

Islanda, situată la confluența a 2 plăci tectonice, este frecvent afectată de seisme dar situația ultimelor săptămâni este aproape fără precedent. La fel și această erupție, prima înregistrată în peninsula Reykjanes în ultimii 800 de ani și de la care islandezii speră să le readucă liniștea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite