Mugur Isărescu: Trebuie să corectăm treptat deficitul bugetar spre vestitul MTO, spre deficitul structural, pentru ca o eventuală criză să nu ne prindă cu garda jos

28 noiembrie 2018, 12:31

Guvernatorul a avertizat asupra pericolelor pe care astfel de inițiative legislative le-ar putea avea,  ar putea dezechilibra piața bancară. Nu a menționat care sunt aceste consecințe, însă din declarațiile anterioare ale guvernatorului și ale analiștilor și băncilor, o reglementare mai strictă a creditelor poate să ducă la o scădere a volumului creditelor. Spunea guvernatorul că atât bancherii cât și analiștii și presa, ar trebui să vină cu explicații, să avertizeze asupra acestor consecințe ale unor legi care afectează sistemul bancar.

Guvernatorul a vorbit și despre datele care există la nivel public despre darea în plata. În Senat este acum o inițiativă legislativă prin care și creditele Prima Casa să fie incluse, astfel că cei care au aceste credite să poată renunța la ele în schimbul locuinței. Noile amendamente introduse în timpul dezbaterii, prevăd extinderea condițiilor în care poate fi invocată impreviziunea -situația aceea specială  în care se poate renunța la un credit. Sunt amendamente care se referă la scăderea veniturilor din momentul în care creditul a fost luat, până în momentul în care se renunță la el. Astfel de inițiative, spunea guvernatorul, trebuie calibrate, analizate, pentru că pot avea consecințe neașteptate.

Cu privire la aderarea la Zona euro, în decembrie, comisia de la nivelul Guvernului, din care fac parte și reprezentanți BNR, ar urma să facă publice documente de aderare și studiul de fundamentare. În privința acesta, Guvernatorul spunea, că nu este decizia BNR să aderăm la antecamera zonei Euro în anul 20124, ci este o decizie politică.

Aderarea la această antecameră care ar trebui să dureze 2 ani și în care cursul de schimb nu poate varia decât într-un anumit interval este o perioadă dificilă, cum și intrarea in Zona Euro este o perioadă dificilă, care nu permite recuperarea decalajelor față de alte țări din UE.

În ultima vreme România a recuperat din decalaje de la un nivel de convergență de 30% la un nivel de convergență la 60%. Întrarea în Zona Euro ar putea însemna chiar și o scădere a nivelului de trai a mai spus guvernatorul BNR, a transmis pentru Aici Acum, Luiza Gireadă.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: Suntem cu procesul de convergență cel mai rapid din toate țările, de la circa 30%, PIB-ul pe locuitor în 2005, față de media europeană la peste 60%, probabil anul acesta. Este o cursă pe termen lung de rezistență. Trebuie să înțelegem că aici nu putem eșua și că, atenție, Zona Euro nu este o zonă de convergență spre deosebire de UE. Nu o spunem ca să speriem lumea. Slovenia este un exemplu concludent. A intrat acum 10 ani și a mers în jos. Trebuie să corectăm treptat deficitul bugetar spre vestitul MTO, spre deficitul structural, pentru ca o eventuală criză să nu ne prindă cu garda jos.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite